A hálózat tagjai

Alföldi Nyomda

Alig száz év telt el az után, hogy Gutenberg találmánya forradalmian megújította a könyvnyomtatás mesterségét, amikor 1561-ben napvilágot látott Debrecenben az első magyar nyelvű egyházi nyomtatvány. Méliusz Juhász Péter kálvinista prédikátor és Huszár Gál nyomdász ekkor készítették el Szent Pál leveleinek magyarázatát tartalmazó első könyvüket.

A nyelvi kultúra ápolása, értékeinek gyarapítása és a könyvművészet megőrzése fél évezrede erősíti a könyvnyomtatás és városunk kapcsolatát. A szakma mestereinek és művészeinek nemzedékei hozták haza vagy vitték szerte Európába a legkorszerűbb szakmai ismereteket – ők egyúttal a kor szellemiségének is jeles alakjai voltak.

A nagyüzemi könyvgyártás a múlt század hatvanas éveitől honosodott meg Debrecenben, és mára évente több mint tízmillió könyvet állítottak elő. Az országban elsők között készültek itt a könyvek íves és tekercses ofszet nyomtatással, itt indult el a cérnafűzés mellett elsőként a hot-melt ragasztókötés, itt készült először ofszet technológiával színes napilap.

Mára a nyomtatás és a könyvkötészet teljes technológiai választékát tudják nyújtani a „puhafedelű” könyvektől az igényes keménytáblás kiadványokig a legkorszerűbb gépek és technológiák alkalmazásával. A hagyományos irodalmi kiadványok mellett komoly növekedést értek el a tankönyvek, telefonkönyvek, igényes kivitelű albumok, színes folyóiratok, marketing-nyomtatványok piacán is. Céljuk az, hogy rövid átfutási idők mellett minőségi termékek előállításával nyerjék el és őrizzék meg partnereik bizalmát.

A hazai piac mellett jelentős az export részaránya. Az Alföldi Nyomda négy évtizede van jelen a külpiacon, ma a termelésének ötöde külföldön kerül értékesítésre. Az elmúlt években rendszeresen részt vettek a hazai és a jelentősebb külföldi könyvvásárokon is.

Az ország legrégebben működő nyomdája a 2021-ben ünnepelte fennállásának 460 éves évfordulóját.

Cím: 4027 Debrecen, Böszörményi út 6.

Honlap: https://www.anyrt.hu/ 

 

Debreceni Pagony

Debrecenben egyedüli gyerekkönyvesboltként és Kelet-Magyarországon egyedüli Pagonyként fontos értéket képviselnek. Igyekszenek maximálisan segítséget nyújtani a megannyi, szebbnél szebb, gondosan válogatott könyv és játék közötti eligazodásban és emellett minőségi programokkal tarkítani a Cívis város életét.

Szívügyük, hogy egyike legyenek azoknak a helyeknek, ahol a mai, rohanó világban egy picit megállhat az idő, kicsit lelassíthat aki hozzájuk betér, amolyan béke szigete lehetetnek. 

 Amit a boltról még tudni érdemes:

- Amíg a szülők zavartalanul nézelődnek, a gyerekek a játszósarokban színezhetnek, főzőcskézhetnek, vonatozhatnak.

- Szoptatás barát hely, gondolnak a legkisebbekre is. 

- Szorosan együttműködnel "A Lehetsz Király" elnevezésű munkacsoporttal, ahol pszichológusok munkálkodnak azon, hogy a gyerekek észrevétlenül, játékokon és meséken keresztül oldódjanak, hátrahagyják feszültségeiket, fejlődjön érzelmi intelligenciájuk.

- Állandó programjaik között szerepel még a "Cserkó" zenebölcsi, népi zenei elemekkel, hangszerekkel, mozgásos játékokkal a babák és mamák örömére.

- A "Pöttöm" néptánccal a tánc felszabadító, gyógyító erejét igyekszünk átadni a kis ovisoknak.

- Kéthetente, szerdánként a Debreceni Hordozós Klub kap helyet a programszobában, ahol a hordozás pozitív hatásairól, kisgyermekes kiíhívásokról, örömökről beszélgethetnek önfeledten az anyukák.

 - Csütörtökönként  diavetítéssel várjuk a csendes bekuckózás kedvelőit. 

- A Társasjáték klubbal szeretnék az elmúlt évek szocializációs nehézségeit oldali, közelebb hozni a kicsiket, nagyokat és megszeretettni a társas kikapcsolódás mozzanait.

Mindemellett folyamatosan készülnek egyedi vagy folytatólagos programokkal, legyen az ökológiai ismeretterjesztés; pszichológiai előadás sorozat a gyerekneveléssel kapcsolatban; interaktív történelemóra kicsiknek; workshopok, lehetőleg helyi művészekkel, alkotókkal.  

Igyekeznek a debreceni élet szerves része lenni, küldetésük, hogy a gyerekekhez minél közelebb vigyék az irodalmat, az olvasás szeretetét.

Cím: 4024 Debrecen, Batthyány u. 11.

Tel.: +36 52 688 322

Honlap: https://www.pagony.hu/uzleteink/debreceni_pagony

 

Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.

A Kölcsey Központ a Bookline „Lapozó” installációval csatlakozott a Könyv barátai hálózathoz, ahol több mint 200 könyvvel várják az olvasás szerelmeseit. A zöld olvasósarokként és könyvcsere pontként funkcionáló kezdeményezés által a könyvek szabadon olvashatóak, kölcsönözhetőek és   cserélhetőek.

„Ez a könyv ingyenes, közös, és nem szeret olvasatlanul porosodni.” A könyvkereskedő számára kiemelten fontos a fenntarthatóság, és ez az elköteleződés vezette a Lapozó könyvcserepont megalkotását, mihez teljes szívvel tudott csatlakozni a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.

„A Kölcsey Központ Baltazár Dezső tér felőli bejáratánál található Lapozóval egy csendes, nyugodt oázist hoztunk létre, megannyi könyvvel a polcokon és zöld növényekkel körbe véve, annak érdekében, hogy teret adjunk az elmélyült olvasásnak akár egy hosszú regény, akár egy verskötet kelti fel az olvasó érdeklődését. A könyvcserepont helyszíne a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban található Zöld Kilincs kávézójából is megközelíthető, így a két kulturális tér egy újabb ponton kapcsolódik össze. A Lapozó megjelenése az első lépések egyike, mely közelebb visz bennünket ahhoz a célkitűzéshez, hogy a Kölcsey Központ egy élő, vibráló közösségi térként működjön a jövőben.” – nyilatkozta Mészáros Réka a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Cserepontokként a Lapozó több funkciót is betölt: az olvasók a Lapozókon leadhatják a már elolvasott, nem használt könyveiket, hogy azok ismét az olvasás körforgásába kerüljenek, és új rajongókat szerezhessenek a történetek. Az érdeklődők a Lapozó könyveit elolvashatják a helyszínen, de ki is kölcsönözhetik őket. Arra is van mód, hogy megtartsák az ezeket a könyveket, ebben az esetben annyit kérünk, hogy egy-egy könyv leadásával járuljanak hozzá a gyűjtőpont bővüléséhez, hogy mindig könyvekkel teli cserepont várja a látogatókat a Kölcsey Központban. A program célja, hogy a könyvek és a kultúra minél több emberhez eljusson.

Cím: 4026 Debrecen, Hunyadi u. 1-3.

Tel.: +36 52 518 400

Honlap: https://fonixinfo.hu/

 

Művésztér Műhely Egyesület

A Művésztér Műhely Egyesület 2015-ben alakult, informális közösségekből nőtte ki magát. Alapító közösségeik a Ghost Toast instrumentális, progresszív rockzenekar, a Padmini Táncegyüttes, mely indiai táncok (odisszi, bollywood) színpadra állításával és oktatásával foglalkozik, illetve a Debreceni Moly Klub, mely a moly.hu könyves közösségi oldalhoz köthető könyvbarát klub. Ementén kezdték el könyves közösségi megmozdulásokat szervezni, mint pl. a Törölközőnap Douglas Adams író emlékére, interaktív mese a Magyar Népmese Napján, vagy a magyar költészetnapi Posztolj verset az utcára! A könyvklub tagjai között vannak a Merítés (moly.hu közösségi újságja) szerkesztői, illetve a Merítés-díj (irodalmi, olvasói díj) ifjúsági zsűrijének és gyermekkönyves zsűrijének tagjai is. 2016-ban elkezdtek egy településszintű közösségfejlesztő folyamatot, melynek eszköze egy utcai könyvszekrény. 2017. június 8-dikán került átadásra az Ady parkban, melyet a városlakók neveztek el KönyvSzigetnek. Ez a projekt hathatós önkormányzati támogatással valósult meg.

Az egyesület célja, a fiatal, amatőr előadók, alkotók támogatása, így kiemelten fontosnak tartják a kortárs magyar irodalom támogatását is. Könyvbemutatókat, író-olvasó találkozókat szerveznek, kapcsolódnak a nagyobb könyves programokhoz (Könyvhét, Az irodalom éjszakája stb.) és az irodalmi színpad programjait szervezik a Campus Fesztiválon. Mindezek hatására az egyesület égisze alatt újabb közösségek jönnek létre, mint pl. a 2019 óta működő PoketDebrecen, mely az országos Poket közösség debreceni sejtje, és a debreceni poketautomata telepítéséhez járult hozzá aktivitásával. 2022-ben a Déri téren lévő Verskert gondozása került hozzájuk, mely körül egy versbarát közösség formálódik.

Cím: 4027 Debrecen, Domokos L. u. 1. V/22.

Honlap: https://muveszter.wordpress.com/

 

Olvass többet! mozgalom - Ady Endre Gimnázium

Az Olvass többet! határtalanul-magyarul olvasást népszerűsítő program fókuszában a komplex személyiségfejlesztés áll. Fővédnökei Dr. Puskás István, DMJV kultúráért felelős alpolgármestere és Gyerő József, Kovászna polgármestere. 

A Debreceni Ady Endre Gimnázium jó gyakorlatának célja, hogy minden magyarul olvasó fiatal számára az iskolai tananyagban nem szereplő, igényes olvasmányokat ajánljon határon innen és túl. Két korcsoportban 5-6., illetve 7-12. évfolyamos versenyzők online és hagyományos szövegértéses, olvasmány-feldolgozó feladatlapokat tölthetnek ki, részt vehetnek csapatversenyen, múzeumpedagógiai foglalkozással összekötött felolvasó rendezvényen és az Olvass többet! táborban is. Küldhetnek hangfájlt kedvenc részleteiket felolvasva, melyekből az Olvass FEL többet! podcast-sorozat készül, s bekapcsolódhatnak képes könyvajánlóikkal a Képzeld el/Más-képp! illusztrációs pályázatba is. 

Az Olvass többet! nemcsak magyarul népszerűsíti az irodalmat és a könyvkultúrát, hanem egy 2021-ben lezárult Erasmus+ projekt, az Európai legendák-nemzeti irodalmi hősök című stratégiai partnerségi program keretében is „nyitogatta a könyveket” a hazai, erdélyi, calabriai, szicíliai és portugál fiatalok körében. A nemzetközi diákcsoport megismerkedhetett kortárs szerzőkkel, újragondolhatta három európai legenda mellett a Rege a csodaszarvasról és a Szent László legenda történetét, megfogalmazva a régi szövegek mai üzenetét versben, imában, elbeszélésben, dalban, kisfilmben, tánc etűdben, képregényben egyaránt.

Meggyőződésünk, hogy az ifjúság sajnálatosan csökkenő olvasási kedvét növelni tudjuk 2006-tól folyamatosan gazdagodó olvasást népszerűsítő programsorozatunkkal, amelyben félévente mintegy 300-400 diák vesz részt hazai, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági középiskolákból. 

Közösségi oldal: https://www.facebook.com/olvass.tobbet/ 

Honlap: http://konyvtar-adygimi.ddns.net/joomla/

 

Volt Egyszer kávézó

Mind a négy egységükben üzemeltetnek mini könyvtárat, melyekben nyitás óta a "hozd és vidd" elvet követik.

A polcokon megtalálhatóak kortárs költők versei, szépirodalmi művek, idegennyelvű kiadványok és esetenként szaklapok is, de elfér 1-1 ponyva is.

Mindig is bíztak abban, hogy a kávézó közösségi térként is megállja majd a helyét, ehhez az olvasással és a kultúra támogatásával is szeretnének hozzájárulni.

A falaikon rendszeresen teret adnak ismert és ismeretlen művészeknek, festőknek, diákoknak. 

 

Elérhetőségek:

Volt egyszer

H- 4024 Debrecen

Piac u.16.

 

Volt egyszer Beach

H- 4033 Debrecen

Nagyerdei Park 1.

 

Volt egyszer Mini

H- 4024 Debrecen

Kossuth u.8.

 

Volt egyszer Uni

H- 4032 Debrecen

Egyetem sugárút 54/B