Hírek

„VOLTÁL-E MÁR DEBRECENBEN, BARÁTOM?”

2022. szeptember 15.

Irodalmi hagyomány és épített örökség termékeny kapcsolatáról volt szó a Térey Könyvünnephez és a Közös múltunk nyomába rendezvénysorozathoz is kapcsolódó Voltál-e már Debrecenben, Barátom? című beszélgetésen. Egy múltidéző sétára indultunk a Pásti utcai orthodox zsinagógában, ahol tavasz óta láthatjuk a Mikrofilmtár munkatársainak tárgyi gyűjteményeit.

Balogh László és Horváth Péter helytörténészek a debreceni alkotókhoz köthető épületekről, míg Puskás István alpolgármester a helyi vonatkozású irodalmi művekről mesélt a hallgatóságnak, Huszár Gáltól Térey Jánosig jutva. 

Hol volt az első cívisvárosi nyomda, könyvkereskedés? Melyik volt az első debreceni vonatkozású kalózkiadvány? Hol állt az a rózsalugas, ahol Csokonai két kiszemeltjének csapta a szelet és hol a Debreczeni Reggeli Újság szerkesztősége, ahol Ady írta publicisztikáit? Melyik regényben csapnak össze a református és katolikus kisdiákok? Téglák és fiktív narratívák rakódtak egymásra a közel két órás kerekasztal-beszélgetés során, amely alkalmat adott arra, hogy az irodalmi és épített örökség mellett valamit megértsünk a debreceniségről, a debreceni identitásról is.