A debreceni identitás alapjait, hagyományait mi sem mutatja jobban, mint hogy a város, a református egyházkerület és az Alföldi Nyomda címerében ugyanaz az ábra, a zászlós bárány szerepel. Ez az összefüggés reprezentálja azt a sajátos lokális kultúrát, amit debreceni műveltségként definiálhatunk. A debreceni műveltség történelmi képződmény, a reformáció XVI. század óta élő jelenléte alapozta meg, legfontosabb keretei pedig a Református Kollégium és a nyomda, megjelenítője pedig a könyv. 

tovább

Az UNESCO Kreatív Városok Hálózata (UNESCO Creative Cities Network) 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy világszerte támogassa a nemzetközi együttműködéseket. A Hálózat minden kontinensről különböző demográfiai, gazdasági, kulturális hátterű városokat tömörít. 

A Hálózat olyan városok együttműködése, amelyek elkötelezettek abban, hogy számba veszik az erőforrásaikat, tapasztalataikat és tudásukat azokért a közös célkitűzésekért, melyek a Hálózat Küldetésnyilatkozatában szerepelnek. A Hálózathoz való csatlakozás a kulturális és kreatív iparon keresztül erősíti a helyi gazdaságot és foglalkoztatást, turisztikai hatása van, emellett segít abban, hogy a cím birtokosa egy nagy presztízsű szervezet által életre hívott hálózat tagjaként nemzetközi szinten is láthatóbb, beazonosíthatóbb legyen.

tovább
újdonságok
144 éve született a „Mulandosag fia”
144 éve született a „Mulandosag fia”
A magyar költészet bohém zsenije közel három évet töltött a "Maradandóság városában".
tovább
Szabó Magda Debrecenére nyitottuk rá az ajtót
Szabó Magda Debrecenére nyitottuk rá az ajtót
Az írónő nyomába eredtek a Csokonai színművészei, hogy egy pillanatra úgy lássuk a cívisvárost, ahogyan azt ő látta.
tovább
Online játék visz közelebb Tar Sándor világához
Online játék visz közelebb Tar Sándor világához
Izgalmas nyomozásra hív a Debreceni Irodalom Háza saját fejlesztésű játéka, melynek alapját Tar Sándor Csoda a mi utcánkban című műve adja.
tovább

Irodalmi helyszínek Debrecenben

 

tovább
események

Debrecen irodalmi közösségei

Debrecenben nem csak a könyvhöz és az olvasáshoz, de az írásművészethez kapcsolódó közösségeknek is jelentős hagyománya él, gyökerei szintén a Református Kollégiumba vezetnek. Magyarország egyik legjelentősebb, legrégebben működő irodalmi folyóirata, az Alföld és a körülötte szerveződő városi és nemzeti közösség ennek a legjobb példája, de akár napjainkban is több közösség gyűjti maga köré az irodalommal, a költészettel, a drámával foglalkozókat. 

tovább