...az én országomban: Tar Sándor-napok

április 05. | Debrecen

Programok: 

• Április 5., kedd 17.00: Tar Sándor emlékpontavató

(Helyszín: a volt Medicor Művek udvara, Füredi út 98.)

Más munkássorból származó művészekkel ellentétben soha nem hagyta el azt a környezetet, ahonnan indult, és amiről írt. A Medicorban érezte jól magát, a kedvenc kocsmáiban volt otthon – ahová naponta eljárt, és ahol a hozzá hasonló egyszerű munkásemberekkel töltötte az időt. A rendszerváltoztatás után is marginális helyzetben maradt a személye, pedig műveit a legjobb kiadók, újságok jelentették meg. Magányának és visszahúzódásának titkára, ügynökmúltjára is fény derült. Súlyos betegen halt meg, idegeit felőrölte az életen őrzött rettentő titok, a lelkiismeretfurdalás, az irodalmi élet, a közélet és a szűkebb környezete felől érkező megvetés.

Az emlékpontot felavatja Dr. Puskás István alpolgármester, közreműködik a DESZínház társulata.

• Április 6., szerda 17.00: Életképek az NDK-ból – kiállítás Tar Sándor fotóhagyatékából

(Helyszín: Desz24 udvara, Batthyány utca 24.)

„A képek természetesen ócskák. A jókat betettem az albumomba, és onnan nem szedem ki. Amelyeket most küldök, alágyújtásnak is használhatók, de remélem, nemesebb célokat is szolgálhatnak.” (Levél Tar Sándorhoz) Tar Sándor 1967 és 1970 között a drezdai VEB Trafo- und Röntgenwerk betanított munkása, majd 1975 és 1976 között a munkásotthon nevelője volt. Az itt szerzett élményeiből és tapasztalataiból írta meg Tájékoztató című szociografikus írását, amely a Mozgó Világ 1976-os szociográfiai pályázatán megemelt első díjat kapott. Az NDK-ban dolgozó vendégmunkások kint létük alatt fotókon dokumentálták mindennapjaikat, amik később nélkülözhetetlen forrásként szolgáltak Tar írásaihoz.

A kiállítást megnyitja Lakner Lajos irodalomtörténész, közreműködik a DESZínház társulata.

•  Április 8., péntek 18.30: Tar Sándor filméjszaka

(Helyszín: Apolló Mozi, Miklós utca 1.)

18.30: Mindörökké

Magyar filmdráma, 77 perc, 2022

Rendező: Pálfi György

A filmvetítést követően beszélgetés Pálfi György rendezővel.

21.15: Délibáb

magyar westernfilm, 90 perc, 2014

Rendező: Hajdu Szabolcs

A filmvetítést követően beszélgetés Hajdu Szabolcs rendezővel.

szombat, 00.01: A te országod

A Forte Társulat színházi előadása felvételről, 110 perc

Rendező: Horváth Csaba

szombat, 02.15: A te országod

magyar rövidfilm, 30 perc, 2009

Rendező: Hajdu Szabolcs

szombat, 03.00: El valahová

A Forte Társulat színházi előadása felvételről, 100 perc

Rendező: Horváth Csaba

• Április 12., kedd 19.00: Bíbor füst – akkordok szívdobogásra

Felolvasó színházi est Tar Sándor ismeretlen írásaiból

(Helyszín: Déri Múzeum, Déri tér 1.

Kevesen tudják, hogy Tar Sándor versek írásával kezdte szépírói pályáját. Főleg a szabadversek tűnnek mai is elevennek, melyeken az amerikai irodalom és a híres beatnemzedék egyik legjelentősebb költője, Allen Ginsberg hatása érződik. 

Bíbor füst – akkordok szívdobogásra című munkája beszédszerű, laza szerkezetű szöveg, amely rockzenét és mámort idéző képeivel egy intenzív szerelmi kapcsolat kifejeződése. Felidéző ereje miatt színpadra kívánkozik.

Előadják: Gelányi Bence és Orosz Csenge színművészek 

• Április 13-14. szerda 10:30, csütörtök 10:00: „A hangadó” – Tudományos konferencia Tar Sándor írásművészetéről (Helyszín: Déri Múzeum, Déri tér 1.)

Életében tizenkét kötete jelent meg, halála óta pedig irodalmi műhelyek foglalkoznak hagyatékának feldolgozásával, melynek jelentős része a Debreceni Irodalom Házában található. A kétnapos konferencián munkásságával foglalkozó irodalom- és eszmetörténészek, Tar Sándor-kutatók beszélnek nem csupán a Tar-életműről, de arról a társadalmi közegről is, amelyben ellentmondásos életműve született.