Debreceni Irodalmi Napok

november 08. | Debrecen

2021. november 8-10.

 

Idén ünnepeljük az igazi „debrecenikum”-nak számító Irodalmi Napok indulásának 50. évfordulóját. Az első klasszikus DIN-t 1971-ben rendezték, s e nagy múltú, gazdag hagyományokkal rendelkező, fontos közművelődési funkciót betöltő eseménysorozat félévszázad alatt jelentős szellemi tőkét halmozott fel. Az első húsz évben a hatalom által szorongatott szellemi élet szabadságtágító, közösségszervező fórumává vált, az utóbbi több mint harminc esztendőben pedig – a szükségszerű profilváltást követően – az irodalmi kultúra reflexiójának a szakma és az avatott közönség által sokra becsült intézményévé. (Az Alföld folyóirat novemberi számában Pótor Barnabás áttekintő tanulmánya és Juhász Tibor Imre Lászlóval készült interjúja emlékezik meg a DIN történetéről.) A rendezvény szervezői a bevált formák megőrzése mellett az idén is a programsorozat fesztiváljellegének erősítésére törekednek. Ennek jegyében, akárcsak más nagyrendezvényeink, a Költészeti Fesztivál, az Ünnepi Könyvhét és a Térey Könyvünnep esetében, az élő irodalom megjelenik a színházi térben, a tudomány és az ismeretterjesztés közegében, valamint az alkotókkal való személyes találkozás formájában.

A fő téma a figyelem, annak firtatása, hogy mire vagyunk figyelmesek, hogy mi irányítja magára a figyelmünket, s hogy mi hogyan vívjuk ki mások figyelmét, annak fürkészése, hogy mennyire marad kitartó és elmélyült ez a figyelem. Hogy mi a különbség a pásztázó netes figyelem és az irodalomra irányuló figyelem között, hogy mi a figyelem hétköznapi és bölcseleti értelme? Ez a kérdésirány a szűkebb szakmai berkeken túl is érdeklődésre tarthat számot, amennyiben a figyelem jelensége – minthogy nagy szükségünk van rá és kevés van belőle - vélhetően a művelt publikumot is foglalkoztatja majd. A november 9-én 16 órakor a Víztoronyban kezdődő tanácskozás közönségbarát megszervezésére törekszünk: Tófalvy Tamás médiakutató és Molnár Gábor Tamás irodalomtörténész előadásaival indul a szakmai program, majd a felmerülő kérdések elmélyült megtárgyalása céljából panelbeszélgetés következik. Ugyanezen a helyszínen 18.15-kor rendezzük az Alföld-díjasok estjét, melyen az idei és – rendhagyó módon, a pandémia miatt 2020-ban elmaradt személyes alkalmat pótlandó – a tavalyi díjazottak is átveszik a szerkesztőség által odaítélt kitüntetéseket.

Az első napon, november 8-án Szabó Magdára vers-, mese- és prózamondó fesztivállal emlékezünk és megnyílik a 90 éves Debreceni Fotóklub kiállítása is. A harmadik napon, november 10-én a Csokonai Irodalmi Laborban vendégül látjuk Fenyő D. Györgyöt, hogy bemutassuk a költészetet értő módon népszerűsítő Útikalauz a vershez című új kötetét. Eljön a Méliusz Juhász Péter Könyvtárba a kortárs próza egyik meghatározó képviselője, Bartók Imre is, hogy az új regényéről, a Lovak a folyóban-ról beszélgessünk. Ugyanitt ezen a napon nyílik meg Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából Subicz István grafikusművész Senkiföldje című kiállítása.

Hívjuk és várjuk a középiskolai tanárokat és diákokat, a könyvtárosokat, a könyvkiadókat és könyvterjesztőket, az egyetemi hallgatókat és oktatókat – minden olvasót, akik érdeklődnek az irodalom és más művészetek iránt, s figyelmükkel kitüntetik az 50 éves DIN-t!

Szirák Péter

irodalomtörténész

a rendezvény kurátora

RÉSZLETES PROGRAM

 

november 8., 9 óra

Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtár (Bem tér 19/D)

15. Szabó Magda vers-, mese- és prózamondó fesztivál

Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény által szervezett program

 

 

november 8., 17 óra

Méliusz Borsos-villa (Borsos tér 1.)

Képes gondolatok – a 90 éves Debreceni Fotóklub kiállítása

Köszöntőt mond: dr. Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója

A kiállítást megnyitja: Subicz István grafikusművész

A megnyitón közreműködik: Csonka László és Áchim Tibor szaxofonon

A kiállítók névsora:

Fülöp György, Károlyiné Etelka, Károlyi Gábor, Illés Gábor, Máthé András, Méhész Balázs, Micskey István, Süli István, Varga József, Vida István Tamás

A kiállítás a Magyar Fotóművészek Szövetsége „Fotóhónap 2021” programsorozatának része.

A kiállítás megtekinthető:

2021. november 9–20 között, hétköznap 10–18 óráig, szerdán és vasárnap zárva)

https://www.facebook.com/events/1262841754231857

 

november 9., 16 óra

Nagyerdei Víztorony (Pallagi út 7.)

A figyelem – az 50 éves Debreceni Irodalmi Napok tanácskozása

16.00 A figyelem – főreferátumok:

Tófalvy Tamás (médiakutató és kommunikációs szakember, BME):

"Like, binge, swipe": a figyelem gazdaságtanától a figyelmetlenség politikájáig

A digitális médiapiac újabb átalakulásban van. Egyre több médiavállalat kísérletezik olyan új üzleti modellekkel, amelyek már a felhasználók közvetlen anyagi hozzájárulására építenek. Milyen okai lehetnek ennek és milyen következményekkel járhat? Az előadás arra tesz kísérletet, hogy a figyelemgazdaság fogalmából kiindulva vázoljon fel egy elbeszélést a digitális média-ökoszisztéma átalakulásának üzleti, társadalmi és kulturális összefüggéseiről.

Molnár Gábor Tamás (irodalomtörténész, ELTE):

A jelentéktelen jelentősége: a lepke halála a modern prózában

Az előadás a modern világirodalomból vett néhány prózai szövegrészletet (V. Woolf, A. Dillard, W. G. Sebald írásait) olvasva szól a látszólag kisszerűre vagy jelentéktelenre irányuló (elbeszélői és olvasói) figyelem irodalmi jelentőségéről.

17.00-17.15 Kávészünet

17.15 A figyelem - panelbeszélgetés

résztvevők:

Tófalvy Tamás, Molnár Gábor Tamás és Simon Attila

moderál: Fodor Péter

 

 

november 9., 18 óra

Nagyerdei Víztorony (Pallagi út 7.)

Alföld-díjasok estje

A tavalyi Alföld-díjasok is most veszik át személyesen a díjakat: Nádasdy Ádám költő, Balogh Gergő irodalomtörténész és Gerevich András költő

Moderál: Szirák Péter, az Alföld folyóirat főszerkesztője

A díjazottakat laudálják az Alföld folyóirat szerkesztői: Lapis József, Herczeg Ákos, Fodor Péter és Áfra János

Közreműködnek a Csokonai Színház színművészei.

https://fb.me/e/4lg3oU5W2

 

november 10., 15 óra

Csokonai Irodalmi Labor (Kossuth utca 1.)

Fenyő D. György: Útikalauz a vershez

Könyvbemutató

Beszélgetőtárs: Baranyai Norbert irodalomtörténész, középiskolai tanár

A könyvről:

„Itt egy könyv, ami után úgy fogod érezni, mától csak verseket akarsz olvasni! Az Útikalauz a vershez 25 kortárs és klasszikus magyar szerző művén keresztül megmutatja, hogy a költészetről lehet és érdemes beszélgetni, és rávezet, hogy a költészet igenis mindenkihez és mindenkiről szól. Fenyő D. György mögött hosszú évek tanári tapasztalata áll, éppen ezért pontosan tudja, hogyan lehet jól szólni a fiatalokhoz. Közös gondolkodásra sarkall, és nem életrajzi információkkal tömi az olvasó fejét. Érezni és érteni segít a költészetet, nem feleltet belőle. És ha ez nem lenne elég, Gráf Dóra csodás illusztrációi biztosan felkeltik a fiatalok érdeklődését. Miután pedig kezükbe vették a könyvet, már egyenes út vezet a versek megszeretéséhez. Ne mondd, hogy nincs időd verset olvasni, egy vers, az két perc, három perc, ennyi ideje mindenkinek kell, hogy legyen, és amúgy semmi a világon úgy meg nem éri a ráfordított időt, mint a vers, mert ez alatt a két perc alatt megváltozhat az életed, ha hagyod, hogy a szöveg megérintsen, ha megfelelő pillanatban és lelkiállapotban talál el, valósággal átprogramozza az agyad, jobban mint bármilyen drog vagy bármilyen gyógyszer, kiránt a valóságból, felráz, magadhoz térít, egy pillanatra átröppent valaki másnak az agyába, egy villanásnyira másként fogsz gondolkozni, olyat látsz és érzel, amit egyébként sose láttál és éreztél volna, és utána ez az élmény is veled marad, úgy fogsz emlékezni a pillanatra, ahogy egyébként nem emlékeztél volna rá. Ne mondd, hogy nem érted, elég ha elolvasod, nem elemezni kell, elég odafigyelni rá, hagyni, hogy működjön, hogy hasson – Fenyő D. György nagyszerű könyve pontosan erre való. Megmutatja, hogy működnek a versek és hogyan lehet használni őket, ezzel segít megőrizni a józan eszünket, és segít élni.” Dragomán György

https://fb.me/e/2KGoMkMHD

 

 

november 10., 19 óra

Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtár (Bem tér 19/D)

Bartók Imre: Lovak a folyóban

Könyvbemutató

Beszélgetőtárs: Balajthy Boglárka

A Lovak a folyóban elbeszélője megírta fő művét, de a várva várt siker elmaradt, és még a házassága is zátonyra futott. Egy különös lakókkal teli ház szuterénjába húzódva próbál leszámolni ambícióival, és rendet tenni mind zavarosabbnak tűnő életében.

Bartók Imre új regénye a személyes összeomlás fájdalmas és szarkasztikus krónikája. Vajon mi köze egymáshoz Empedoklésznek és Gollamnak? Mi volt Goethe és Albert Speer kedvenc társasjátéka? Ki löki az utasokat a Gellért-hegy oldalában futó metró alá? Mit tett a lovaival Radamanthüsz király, és miért ilyen szomorú az emberi szív?

„Író vagyok – mondom magamat is meglepve, és kis híján elhányom magam.”

Kritika a könyvről: https://konyvesmagazin.hu/kritika/bartok_imre_jelenkor_a_het_konyve.html

Részlet a könyvből: https://litera.hu/irodalom/konyvajanlo/bartok-imre-lovak-a-folyoban-reszlet.html

 

november 11., 17 óra

Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtár (Bem tér 19/D)

Subicz István grafikusművész Senkiföldje című kiállításának megnyitója

Pilinszky János születésének 100. évfordulójára

A „csecsemő szeme”: a tiszta, romlatlan, a világ hatásaitól még mentes, egyéniség, olyan, mint a festőnek az üres vászon, a rajzolónak a fehér papír. A nulláról indulás, hogy először lássunk rá a dolgokra.

A „senkiföldje”: a visszatérés a kiindulópontra, hogy eljuthassunk a végsőkig. Lehajlás a fűszálakig, és felemelkedés.

Az „első hajnalok”: az ihlet első pillanatai.

Az „emlék nélkül rámmerengő alkony”: túllépni önmagunkon, a korlátainkon, más dimenziókban látni.

Az első vonal, az első ecsetnyom: a „szökött szív (…) megdobog”.

A „megismételhetetlen nyugalom”: a megváltás, megigazulás.

A „kicsinyek nagy álma”: a megérkezés. (Subicz István)

A kiállítás november 30-ig megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

https://fb.me/e/10fQv3I6F