A Könyv barátai hálózat

A HÁLÓZATRÓL

Városunk évszázadok óta a könyv városa, Debrecent a könyvek tették a magyar kultúra egyik legfontosabb központjává. Itt működik az ország legrégebbi nyomdája (ami egyben az ország legrégebben működő vállalata is), könyvtáraink évszázadok óta a műveltség kincseinek őrzői, iskoláink évszázadok óta a magyar kultúra, a magyar irodalom kiemelkedő alkotóit nevelik. Szabó Magda az egyik legismertebb magyar név szerte a világon, regényei sok-sok ezer ember számára adták és adják meg az olvasás, az irodalommal találkozás örömét.

Ám Debrecen nem csak a kiemelkedő teljesítmények miatt a könyvek városa, hanem azért is, mert a könyveket, az olvasást és az irodalmat szerető polgárok otthona. Épp ezen okoknál fogva pályáztunk tavaly az UNESCO Irodalom városa címre. Habár a címet nem nyertük el, a pályázás alatt, a közös gondolkozás során több olyan projektkezdeményezés is született, amelyek a pályázattól függetlenül is érvényesnek, megvalósítandónak gondolunk. 

Ezek egyikét, a Könyv barátai hálózatot indítjuk most útjára, melybe várjuk mindazok jelentkezését, akik hétköznapi tevékenységük mellett bármilyen módon éltetik és támogatják a könyv, az irodalom kultúráját és emellett fontos számukra, hogy az olvasás öröme minél több debreceni polgár közös élménye legyen. 

Az Önkormányzat kiemelt célkitűzése e projekttel a társadalmi felelősségvállalás erősítése, ennek jegyében segíteni kívánja a részt vállaló szereplők együttműködését és innovatív kezdeményezéseit. A szereplők közös munkája hozzájárul a közösségi lét újfajta megéléséhez és a társadalmi felelősségvállalás kiteljesedéséhez. További fontos célunk, hogy segítsük azokat a hátrányos helyzetű csoportokat, amelyek tagjai kevésbé férnek hozzá a kultúrához, vagy nem részesülnek az irodalom gyógyító erejéből.

2022 őszén a hálózat tagjai számára fogjuk meghirdetni a Könyv útja támogatási projektet, melynek keretében új, az irodalomhoz kötődő együttműködések születhetnek a hálózat tagjai között.