Debrecen irodalmi közösségei

FOLYÓIRATOK, PORTÁLOK

KULTER.HU

A KULTer.hu egy kortárs kulturális jelenségekkel foglalkozó, egyedi struktúrával működő internetes portál és szellemi műhely.

Célja egyrészt értelmezési stratégiákat kínálni a fiatalok sajátos szubkulturális tapasztalatainak megértéséhez, és ezeket a jelenségeket, kortárs áramlatokat az idősebb generációval is megismertetni, másrészt pedig a szélesebb olvasóréteget a populáris kultúra jelenségeit elemző szövegek által juttatni közelebb a kultúra más régióihoz, például a minőségi irodalomhoz. 

A rovatstruktúra könnyen áttekinthető, mégis egyedi arculatot kölcsönöz az oldalnak. A felületen a „litKULT” (könyvkritika, szemle, tudósítás, műhely, interjú), a „vizuálKULT” (film, színház, divat, kiállítás, képregény, videóklip-kritika, design, építészet, interjú) és a „popKULT” (szubkultúra, partykritika, kocsmakritika, étteremkritika, zene, tánc, koncert, fesztivál, interjú, PC-játék, sorozat, médiakritika) váltak a meghatározó gyűjtőfogalmakká.

A három fő rovat mellett a „vizuális művészet” alatt kortárs magyar képzőművészek alkotásaival, a „szépirodalom” rovat alatt pedig kortárs szépírók verseivel, novelláival és vizuális költeményeivel ismerkedhetnek meg a portál látogatói, valamint napi szinten több friss programajánlót is találnak a „KULTprogramok” menüponton.

Az ismertebb alkotók szerepeltetése mellett az oldal kezdettől fontos céljának tekinti a tehetséggondozást, így sokaknak biztosít lehetőséget első publikációk megjelentetésére. A portál nem egyszerű gyűjtőfelület, hanem országhatárokat átívelő, politikamentes alkotói-kritikusi műhely, célja a minőségi tartalomszolgáltatás, épp ezért gyakran a folyóiratokban olvasható interjúk, tanulmányok és kritikák terjedelmét és nyelvezetét idéző szövegek is feltűnnek itt.

https://www.kulter.hu/

AZ ALFÖLD: SZELLEMI MŰHELY

A több mint hetven éves alapítvány által működtetett Alföld folyóirat és kiadó meghatározó szerepet tölt be a város irodalmi életében. Az Alföld Alaítvány szervezi a nagy múltú Debreceni Irodalmi Napokat, köztük  kerekasztalbeszélgetéseket, könyvbemutatókat és az Alföld díj kiosztását. Az Alföld Stúdió egy egyedülálló irodalmi műhely tehetséges, az irodalom iránt érdeklődő embereknek. Az Alföld évtizedek óta számos kiváló szerzőt, kritikust és irodalomtörténészt adott Magyarországnak. 

http://alfoldonline.hu/

 
STUDIA LITTERARIA 

A Studia Litteraria a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének gondozásában jelenik meg immár 1963 óta folyamatosan, az intézetben dolgozók kutatási eredményeit reprezentálva, ugyanakkor a bölcsészkar más intézeteinek, valamint az országos kutatóműhelyek közreműködésére is számítva. A lap az elmúlt időszakban évkönyv formában jelent meg: az egyes tanulmányköteteket minden alkalommal más intézeti tanszék kutatócsoportjának munkatársai állították össze, és egy-egy irodalomtudományi téma, illetve irodalomtörténeti korszak jelenségeinek bemutatására vállalkozott.

2011-től a Studia Litteraria profilja átalakul: az évkönyv folyóirattá avanzsál, amely évente két duplaszámmal jelentkezik. A folyóirat állandó szerkesztőgárdát kapott, és napjaink kulturális, mediális változásait követve elektronikus kiadványként is megjelenik, amely nyílt hozzáféréssel érhető el az interneten. A külsejében is megújult Studia Litteraria az irodalom- és kultúratudományok időszerű kérdéseit szem előtt tartva szorosabb értelemben vett tematikus számok közlésére vállalkozik. Az alkotógárda gerincét továbbra is intézetünk munkatársai adják majd, ám a rugalmasabb megjelenésnek és a kiterjedtebb szerkesztői folyamatnak köszönhetően más kutatóműhelyek képviselőit is szívesen látjuk szerzőink között.

https://ojs.lib.unideb.hu/studia

HUNGARIAN JOURNAL OF ENGLISH AND AMERICAN STUDIES 

A Hungarian Journal of English and American Studies a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézetének évi két alkalommal megjelentetett tudományos folyóirata, amely a legjobb magyar és nemzetközi kutatásokat mutatja be az angol és amerikai tanulmányok területén.

https://ojs.lib.unideb.hu/hjeas