A Könyv barátai hálózat

A HÁLÓZAT TAGJAI

ALFÖLDI NYOMDA

Alig száz év telt el az után, hogy Gutenberg találmánya forradalmian megújította a könyvnyomtatás mesterségét, amikor 1561-ben napvilágot látott Debrecenben az első magyar nyelvű egyházi nyomtatvány. Méliusz Juhász Péter kálvinista prédikátor és Huszár Gál nyomdász ekkor készítették el Szent Pál leveleinek magyarázatát tartalmazó első könyvüket.

A nyelvi kultúra ápolása, értékeinek gyarapítása és a könyvművészet megőrzése fél évezrede erősíti a könyvnyomtatás és városunk kapcsolatát. A szakma mestereinek és művészeinek nemzedékei hozták haza vagy vitték szerte Európába a legkorszerűbb szakmai ismereteket – ők egyúttal a kor szellemiségének is jeles alakjai voltak.

A nagyüzemi könyvgyártás a múlt század hatvanas éveitől honosodott meg Debrecenben, és mára évente több mint tízmillió könyvet állítottak elő. Az országban elsők között készültek itt a könyvek íves és tekercses ofszet nyomtatással, itt indult el a cérnafűzés mellett elsőként a hot-melt ragasztókötés, itt készült először ofszet technológiával színes napilap.

Mára a nyomtatás és a könyvkötészet teljes technológiai választékát tudják nyújtani a „puhafedelű” könyvektől az igényes keménytáblás kiadványokig a legkorszerűbb gépek és technológiák alkalmazásával. A hagyományos irodalmi kiadványok mellett komoly növekedést értek el a tankönyvek, telefonkönyvek, igényes kivitelű albumok, színes folyóiratok, marketing-nyomtatványok piacán is. Céljuk az, hogy rövid átfutási idők mellett minőségi termékek előállításával nyerjék el és őrizzék meg partnereik bizalmát.

A hazai piac mellett jelentős az export részaránya. Az Alföldi Nyomda négy évtizede van jelen a külpiacon, ma a termelésének ötöde külföldön kerül értékesítésre. Az elmúlt években rendszeresen részt vettek a hazai és a jelentősebb külföldi könyvvásárokon is.

Az ország legrégebben működő nyomdája a 2021-ben ünnepelte fennállásának 460 éves évfordulóját.

Cím: 4027 Debrecen, Böszörményi út 6.

Honlap: https://www.anyrt.hu/ 


 

CÍVISPORTA EGYESÜLET

Évente 2-3  online kiadványt adnak ki Cívisporta néven, mint bejegyzett internetes sajtótermék.

Kis könyvkiadó egyben, bár anyagi lehetőségük szűkös, évi egy könyvet kiadnak. 

Eddig megjelent nyomtatott kiadványaik:

-  Balogh Tamás Zoltán: buszPANORÁMA

A debreceni autóbusz-közlekedés története 1863-2018. (2019)

-  Balogh Tamás Zoltán: TROLImázs

A DEBRECENI TROLIBUSZ-KÖZLEKEDÉS TÖRTÉNETE 1985-2019 (2020)

-  Balogh László: Drágakő a sárban avagy Egy stádiumra a Géniusztól (dokumentum-regény) (2020)

-  Balogh László: Debreceni idegenvezetők kiskátéja avagy utcanevek a belvárosban (2021)

-  Balogh Tamás Zoltán: Úttörővasutak zsebkönyve (2021)

-  Béres Zsuzsa: Fejezetek a Debreceni Egyetem történetéből /Szemelvények a Cívisporta folyóirat első öt évéből/ (2021)

-  Balogh Tamás Zoltán: Lóvasúttal gőzvasúttal Debrecenben (2022)

Cím: 4031 Debrecen, Derék utca 102. VIII./67.

Tel.: 20/5585-939

Honlap: https://civisporta.hu

 

DEBRECENI PAGONY

Debrecenben egyedüli gyerekkönyvesboltként és Kelet-Magyarországon egyedüli Pagonyként fontos értéket képviselnek. Igyekszenek maximálisan segítséget nyújtani a megannyi, szebbnél szebb, gondosan válogatott könyv és játék közötti eligazodásban és emellett minőségi programokkal tarkítani a Cívis város életét.

Szívügyük, hogy egyike legyenek azoknak a helyeknek, ahol a mai, rohanó világban egy picit megállhat az idő, kicsit lelassíthat aki hozzájuk betér, amolyan béke szigete lehetetnek. 

 Amit a boltról még tudni érdemes:

- Amíg a szülők zavartalanul nézelődnek, a gyerekek a játszósarokban színezhetnek, főzőcskézhetnek, vonatozhatnak.

- Szoptatás barát hely, gondolnak a legkisebbekre is. 

- Szorosan együttműködnel "A Lehetsz Király" elnevezésű munkacsoporttal, ahol pszichológusok munkálkodnak azon, hogy a gyerekek észrevétlenül, játékokon és meséken keresztül oldódjanak, hátrahagyják feszültségeiket, fejlődjön érzelmi intelligenciájuk.

- Állandó programjaik között szerepel még a "Cserkó" zenebölcsi, népi zenei elemekkel, hangszerekkel, mozgásos játékokkal a babák és mamák örömére.

- A "Pöttöm" néptánccal a tánc felszabadító, gyógyító erejét igyekszünk átadni a kis ovisoknak.

- Kéthetente, szerdánként a Debreceni Hordozós Klub kap helyet a programszobában, ahol a hordozás pozitív hatásairól, kisgyermekes kiíhívásokról, örömökről beszélgethetnek önfeledten az anyukák.

 - Csütörtökönként  diavetítéssel várjuk a csendes bekuckózás kedvelőit. 

- A Társasjáték klubbal szeretnék az elmúlt évek szocializációs nehézségeit oldali, közelebb hozni a kicsiket, nagyokat és megszeretettni a társas kikapcsolódás mozzanait.

Mindemellett folyamatosan készülnek egyedi vagy folytatólagos programokkal, legyen az ökológiai ismeretterjesztés; pszichológiai előadás sorozat a gyerekneveléssel kapcsolatban; interaktív történelemóra kicsiknek; workshopok, lehetőleg helyi művészekkel, alkotókkal.  

Igyekeznek a debreceni élet szerves része lenni, küldetésük, hogy a gyerekekhez minél közelebb vigyék az irodalmat, az olvasás szeretetét.

Cím: 4024 Debrecen, Batthyány u. 11.

Tel.: +36 52 688 322

Honlap: https://www.pagony.hu/uzleteink/debreceni_pagony

 

FŐNIX RENDEZVÉNYSZERVEZŐ KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT.

A Kölcsey Központ a Bookline „Lapozó” installációval csatlakozott a Könyv barátai hálózathoz, ahol több mint 200 könyvvel várják az olvasás szerelmeseit. A zöld olvasósarokként és könyvcsere pontként funkcionáló kezdeményezés által a könyvek szabadon olvashatóak, kölcsönözhetőek és   cserélhetőek.

„Ez a könyv ingyenes, közös, és nem szeret olvasatlanul porosodni.” A könyvkereskedő számára kiemelten fontos a fenntarthatóság, és ez az elköteleződés vezette a Lapozó könyvcserepont megalkotását, mihez teljes szívvel tudott csatlakozni a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.

„A Kölcsey Központ Baltazár Dezső tér felőli bejáratánál található Lapozóval egy csendes, nyugodt oázist hoztunk létre, megannyi könyvvel a polcokon és zöld növényekkel körbe véve, annak érdekében, hogy teret adjunk az elmélyült olvasásnak akár egy hosszú regény, akár egy verskötet kelti fel az olvasó érdeklődését. A könyvcserepont helyszíne a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban található Zöld Kilincs kávézójából is megközelíthető, így a két kulturális tér egy újabb ponton kapcsolódik össze. A Lapozó megjelenése az első lépések egyike, mely közelebb visz bennünket ahhoz a célkitűzéshez, hogy a Kölcsey Központ egy élő, vibráló közösségi térként működjön a jövőben.” – nyilatkozta Mészáros Réka a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Cserepontokként a Lapozó több funkciót is betölt: az olvasók a Lapozókon leadhatják a már elolvasott, nem használt könyveiket, hogy azok ismét az olvasás körforgásába kerüljenek, és új rajongókat szerezhessenek a történetek. Az érdeklődők a Lapozó könyveit elolvashatják a helyszínen, de ki is kölcsönözhetik őket. Arra is van mód, hogy megtartsák az ezeket a könyveket, ebben az esetben annyit kérünk, hogy egy-egy könyv leadásával járuljanak hozzá a gyűjtőpont bővüléséhez, hogy mindig könyvekkel teli cserepont várja a látogatókat a Kölcsey Központban. A program célja, hogy a könyvek és a kultúra minél több emberhez eljusson.

Cím: 4026 Debrecen, Hunyadi u. 1-3.

Tel.: +36 52 518 400

Honlap: https://fonixinfo.hu/

 

MŰVÉSZTÉR MŰHELY EGYESÜLET

A Művésztér Műhely Egyesület 2015-ben alakult, informális közösségekből nőtte ki magát. Alapító közösségeik a Ghost Toast instrumentális, progresszív rockzenekar, a Padmini Táncegyüttes, mely indiai táncok (odisszi, bollywood) színpadra állításával és oktatásával foglalkozik, illetve a Debreceni Moly Klub, mely a moly.hu könyves közösségi oldalhoz köthető könyvbarát klub. Ementén kezdték el könyves közösségi megmozdulásokat szervezni, mint pl. a Törölközőnap Douglas Adams író emlékére, interaktív mese a Magyar Népmese Napján, vagy a magyar költészetnapi Posztolj verset az utcára! A könyvklub tagjai között vannak a Merítés (moly.hu közösségi újságja) szerkesztői, illetve a Merítés-díj (irodalmi, olvasói díj) ifjúsági zsűrijének és gyermekkönyves zsűrijének tagjai is. 2016-ban elkezdtek egy településszintű közösségfejlesztő folyamatot, melynek eszköze egy utcai könyvszekrény. 2017. június 8-dikán került átadásra az Ady parkban, melyet a városlakók neveztek el KönyvSzigetnek. Ez a projekt hathatós önkormányzati támogatással valósult meg.

Az egyesület célja, a fiatal, amatőr előadók, alkotók támogatása, így kiemelten fontosnak tartják a kortárs magyar irodalom támogatását is. Könyvbemutatókat, író-olvasó találkozókat szerveznek, kapcsolódnak a nagyobb könyves programokhoz (Könyvhét, Az irodalom éjszakája stb.) és az irodalmi színpad programjait szervezik a Campus Fesztiválon. Mindezek hatására az egyesület égisze alatt újabb közösségek jönnek létre, mint pl. a 2019 óta működő PoketDebrecen, mely az országos Poket közösség debreceni sejtje, és a debreceni poketautomata telepítéséhez járult hozzá aktivitásával. 2022-ben a Déri téren lévő Verskert gondozása került hozzájuk, mely körül egy versbarát közösség formálódik.

Cím: 4027 Debrecen, Domokos L. u. 1. V/22.

Honlap: https://muveszter.wordpress.com/

 

OLVASS TÖBBET! MOZGALOM - ADY ENDRE GIMNÁZIUM

Az Olvass többet! határtalanul-magyarul olvasást népszerűsítő program fókuszában a komplex személyiségfejlesztés áll. Fővédnökei Dr. Puskás István, DMJV kultúráért felelős alpolgármestere és Gyerő József, Kovászna polgármestere. 

A Debreceni Ady Endre Gimnázium jó gyakorlatának célja, hogy minden magyarul olvasó fiatal számára az iskolai tananyagban nem szereplő, igényes olvasmányokat ajánljon határon innen és túl. Két korcsoportban 5-6., illetve 7-12. évfolyamos versenyzők online és hagyományos szövegértéses, olvasmány-feldolgozó feladatlapokat tölthetnek ki, részt vehetnek csapatversenyen, múzeumpedagógiai foglalkozással összekötött felolvasó rendezvényen és az Olvass többet! táborban is. Küldhetnek hangfájlt kedvenc részleteiket felolvasva, melyekből az Olvass FEL többet! podcast-sorozat készül, s bekapcsolódhatnak képes könyvajánlóikkal a Képzeld el/Más-képp! illusztrációs pályázatba is. 

Az Olvass többet! nemcsak magyarul népszerűsíti az irodalmat és a könyvkultúrát, hanem egy 2021-ben lezárult Erasmus+ projekt, az Európai legendák-nemzeti irodalmi hősök című stratégiai partnerségi program keretében is „nyitogatta a könyveket” a hazai, erdélyi, calabriai, szicíliai és portugál fiatalok körében. A nemzetközi diákcsoport megismerkedhetett kortárs szerzőkkel, újragondolhatta három európai legenda mellett a Rege a csodaszarvasról és a Szent László legenda történetét, megfogalmazva a régi szövegek mai üzenetét versben, imában, elbeszélésben, dalban, kisfilmben, tánc etűdben, képregényben egyaránt.

Meggyőződésünk, hogy az ifjúság sajnálatosan csökkenő olvasási kedvét növelni tudjuk 2006-tól folyamatosan gazdagodó olvasást népszerűsítő programsorozatunkkal, amelyben félévente mintegy 300-400 diák vesz részt hazai, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági középiskolákból. 

Közösségi oldal: https://www.facebook.com/olvass.tobbet/ 

Honlap: http://konyvtar-adygimi.ddns.net/joomla/

 

VOLT EGYSZER KÁVÉZÓ

Mind a négy egységükben üzemeltetnek mini könyvtárat, melyekben nyitás óta a "hozd és vidd" elvet követik.

A polcokon megtalálhatóak kortárs költők versei, szépirodalmi művek, idegennyelvű kiadványok és esetenként szaklapok is, de elfér 1-1 ponyva is.

Mindig is bíztak abban, hogy a kávézó közösségi térként is megállja majd a helyét, ehhez az olvasással és a kultúra támogatásával is szeretnének hozzájárulni.

A falaikon rendszeresen teret adnak ismert és ismeretlen művészeknek, festőknek, diákoknak. 

Elérhetőségek:

VOLT EGYSZER

H- 4024 Debrecen

Piac u.16.

VOLT EGYSZER BEACH

H- 4033 Debrecen

Nagyerdei Park 1.

VOLT EGYSZER MINI

H- 4024 Debrecen

Kossuth u.8.

VOLT EGYSZER UNI

H- 4032 Debrecen

Egyetem sugárút 54/B

 

ZSUZSI ERDEI VASÚT

A Zsuzsi Erdei Vasút végállomásán, a Hármashegyaljai - pihenőerdő "szívében", a Természet Háza épületükben megnyitották Magyarország első Könyvtár Pontját, amely valóban egy csodálatos erdei környezetben fogadja a könyv- és az olvasás kultusz szerelmeseit, de legfőképp a gyermekekre fókuszálnak, hiszen a felnövekvő generáció tudásbázisának egy alappillére, az olvasás megszerettetése.

Céljuk mindemellett Debrecen város irodalmi kultúráját öregbíteni és színesíteni.

A nyitás lehetőségét Dr. Puskas István alpolgármester úr támogatásának és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár partneri segítségének köszönhetik.

Számukra az utazás nemcsak egy történelmi vonatozást jelent, hanem azon pozitív társadalmi eszmék, hagyományok értéket kívánják egy csokorba fonni, amelybe az olvasás szeretete lüktető erővel van jelen, s "életet" ad a közeljövőben "Olvasni és utazni jó!"-felhívásuknak egyaránt.

Cím: 4034 Debrecen, Ruyter u. 1.

Telefonszám: (30) 444-1547; (52) 417-212

Web: www.zsuzsivasut.hu