Debrecen és az irodalom

IRODALMI NAGYRENDEZVÉNYEK

DEBRECENI KÖLTÉSZETI FESZTIVÁL

Április 11. a Költészet Napja, s ekkor, a Város Napján ünnepeljük Debrecen szabad királyi várossá válásának évfordulóját is. Ebben az időszakban évről évre különleges irodalmi programok várják az érdeklődőket Debrecen belvárosában, amelyek természetesen a költészettel kapcsolatosak. Az idei program itt érhető el. 

DEBRECENI ÜNNEPI KÖNYVHÉT

A magyar irodalomkritika, irodalomtudomány egyik nagy múltú szakmai fóruma, találkozópontja. Irodalmi programok, gyerekprogramok, könyvbemutatók, dedikálások és természetesen könyvek kínálkoznak minden mennyiségben! Idén már 94. alkalommal rendezik meg a Debreceni Ünnepi Könyvhetet. Június 7. és 11. között vár a Csapó utcán mindenkit, aki szeret olvasni és aki érdeklődik az új könyvek iránt. Részletes program: hamarosan!

TÉREY KÖNYVÜNNEP

Térey János költő, író születésének 50. évfordulója tiszteletére 2020 szeptember közepén hagyományteremtő szándékkal alapították meg a Térey Könyvünnepet, amit azóta évről évre megrendeznek. A Térey Könyvünnepet minden évben a közelmúlt nagy debreceni irodalmi alakjainak, valamint jelenbeli alkotóinak szentelik, amellett, hogy felidézik a kortárs magyar irodalom egyik legtehetségesebb és legtermékenyebb debreceni írásművésze, Térey életét és munkásságát.

MAGDAFESZT

Idén immár hatodik alkalommal állítják fókuszba a női sorsokat és a női alkotókat a MagdaFeszt megrendezésével október folyamán. A Szabó Magda előtt tisztelgő eseménysorozaton a női sors minden évben megannyi fénytörésből mutatkozik meg előttünk.

DEBRECENI IRODALMI NAPOK

Az első klasszikus Debreceni Irodalmi Napokat 1971-ben rendezték, s a nagymúltú, gazdag hagyományokkal rendelkező, fontos közművelődési funkciót betöltő eseménysorozat félévszázad alatt jelentős presztízsre tett szert. Az utóbbi több mint harminc esztendőben az irodalmi kultúra reflexiójának a szakma és az avatott közönség által sokra becsült intézményévé vált.