Események

  • Főoldal
  • Események
  • A KÖVEK MESÉLNEK, PETŐFI PEDIG LÓRA PATTAN: IRODALMI PROGRAMOK A HÉTVÉGÉRE

A KÖVEK MESÉLNEK, PETŐFI PEDIG LÓRA PATTAN: IRODALMI PROGRAMOK A HÉTVÉGÉRE

Március 15-tel nem ér véget a programáradat. Szombaton a debreceni legendakutatókkal kereshetjük az izgalmakat, Terge Ildikó nyomán megszólalnak a szobrok, a Hortobágyi Csárdában pedig Petőfivel koccinthatunk!

MÁRCIUS 18.

10.30: Alföldi “Forradalmi” Városjárás
Menekülők és városlakók élete 1849 tavaszán. A szabadságharc a regény tükrében. Diplomaták, kémek, képmutatók városa. Békepártiak vs. elszakadók. Betekintés hírességek mindennapjaiba: Jókai, Petőfi, Kossuth stb. Hogyan ünnepeltük a forradalom első évfordulóját, valamint a Függetlenségi Nyilatkozatot? – Horog Máté és a City-Legends.com városi sétája.
https://www.facebook.com/events/537394225198987

Ha a kövek mesélni tudnának… – Irodalmi szobortúra, 14.00

Tudod, hol élt Debrecen híres szülötte, Fazekas Mihály és hogy a Lúdas Matyin kívül mit köszönhet még neki a magyar kultúra? Szeretnéd tudni, melyik híres magyar író debreceni szobrát nevezik „Ülő Buddhának” és ki volt az ő kollégiumi jóbarátja? Kíváncsi vagy, hol látható Debrecenben Petőfit ábrázoló szobor és emlékmű, és hogyan kötődik a költő a városhoz?

Fedezd fel Debrecen irodalmi örökségét egy rendhagyó szobortúra keretében, melyen olyan neves – és kevésbé ismert – írónk, költőnk életét és munkásságát mutatjuk be neked, akik rövidebb-hosszabb ideig éltek, alkottak a városban. Hogyan kötődik Debrecenhez Csokonai Vitéz Mihály, Kölcsey Ferenc, Arany János, Móricz Zsigmond, Szabó Lőrinc és még sokan mások? Ezekre a kérdésekre keressük a választ sétánkon, melynek során megtekintjük az említett írók, költők Debrecen belvárosában található szobrait, domborműveit.

Időpontok: 2023. március 18-án, szombaton és 25-én, szombaton 14 órai kezdettel
A találkozás helye: Petőfi szobor (Petőfi tér)
A séta útvonala: Petőfi tér – Piac utca – Szent Anna utca – Batthyány utca – Kossuth utca – Ady Park – Kossuth tér – Emlékkert – Református Kollégium
A séta időtartama: 2 óra

Részvételi feltételek: A részvételi díj 2500 Ft, mely a helyszínen fizetendő az idegenvezetőnek.
A korlátozott létszám miatt előzetes regisztráció szükséges. Jelentkezni a terge.ildiko@gmail.com e-mail címen lehet.
A séta min. 5 fő jelentkezése esetén indul.
Idegenvezető: Terge Ildikó

9:00, Hortobágy: Petőfi Emléknap

Március 18-án Petőfi Sándorra és az 1848-49-es szabadságharcra emlékezünk Hortobágyon, a nap során számos program és rendezvény zajlik a forradalom költőjének jegyében. A Mátai Ménesben 10 órától lovas emléktúra indul és az idei első Barango-LÓ programunk is több olyan feladvánnyal egészül ki, mely kapcsolódik az 1848-as eseményekhez. A nap zárásaként pedig 17 órától az egyik legautentikusabb hortobágyi helyszínen, a Hortobágyi Csárdában Ács Tamás, a Soproni Petőfi Színház egykori színművészének Petőfi estjét tekinthetik meg az érdeklődők „Holdsugári ábrándos lelkemnek” címmel.
https://www.hortobagyinfo.hu/esemenyek/petofi-lovas-emlektura-barangolo-es-petofi-est-a-hortobagyi-csardaban/