Események

DEBRECENI IRODALMI PROGRAMOK A SZENT LÁSZLÓ NAPOKON!

Debrecen immár 11. éve visszatérő vendége a Szent László Napoknak. Idén nyolc kulturális programponttal fog bemutatkozni a cívisváros a június 19–25. között zajló fesztiválon, melyek közül kettő irodalmi. 

JÚNIUS 24.

16.00 Keleti House – Szénási Miklós és Kiss Milán verses-zenés előadása

Helyszín: nagyváradi vár, M épület
Szervező: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Partium Ház

Két sokoldalú debreceni művész találkozásból született ez a projekt, melynek az is lehetne a mottója, hogy „keleti a zene és Nyugatos a szöveg”. Olyan szövegírókkal dolgoznak ugyanis együtt, mint Ady Endre, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, József Attila, Pilinszky János, Radnóti Miklós, Weöres Sándor. Vagy Petőfi. Vagy Borbély Szilárd. A zene szertelen ritmusú, sok-sok elektronikával átszőtt, a szövegeket pedig a már említett költők műveiből kölcsönözték. Lényeges, hogy nem klasszikus versmegzenésítéseket készítenek, hanem a verseket használják a zenéhez: mintha ott lennének velük a stúdióban a költők, akiket néha arról győzködnek, hogy ezt vagy azt a sort ki kellene hagyni, vagy meg kellene ismételni… Az énekes Kiss Milánt eddig főképpen színészként ismerhette a közönség, Szénási Miklóst íróként és zenészként.

JÚNIUS 25.

15.00 Könyvek Debrecenből, Debrecenről – A Méliusz Juhász Péter Könyvtár kiadványainak bemutatója
Közreműködők:
 Lakner Lajos, Löki Viktor, Harangi Attila
Helyszín: nagyváradi vár, M épület
Szervező: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Partium Ház

Az idén június 19–25. között zajló Szent László Napokról további részleteket megtalálhatnak a fesztivál honlapján (szentlaszlonapok.ro), illetve Facebook- és Instagram oldalán.