Események

IV. TÉREY KÖNYVÜNNEP

A Térey Könyvünnepet idén már negyedik alkalommal szervezi meg a Méliusz Juhász Péter Könyvtár. A költő születésének 50. évfordulója tiszteletére Debrecen városa 2020-ban hagyományteremtő szándékkal alapította meg a Könyvünnepet, melyet évről évre a közelmúlt nagy debreceni irodalmi alakjainak, valamint kortárs alkotóinak szentelnek. 

Az idei Térey Könyvünnepen a hagyományoknak megfelelően lesz koszorúzás a Kétmalom utca 17. szám alatt, melynek során pályatársak, barátok idézik fel a költő alakját. A megemlékezés után megnyitjuk a nagyközönség előtt Térey Könyvsarkot, amely a József Attila-díjas költő, író gyerekkorába, illetve érett írói felnőttkorába enged betekintést személyes tárgyain keresztül. 

A megemlékezéshez csatlakozik a vámospércsi Térey Könyvtár is. Az intézmény 2022. márciusa óta viseli a költő nevét, amelyben azóta állandó kamarakiállítással is emlékeznek rá. Idén Harmath Artemisz, a költő özvegyét látják vendégül, aki Korpa Tamás költővel beszélget Térey ránk hagyott örökségéről. 

A megemlékezésen túl a programsorozat az idei évfordulós szerzőinket állítja fókuszba változatos irodalmi programokon keresztül. Így a nyitó eseményen, szeptember 12-én Csokonai mint újhullámos rapper lép elénk a Prieger Zsolt által megálmodott, Mihály, avagy egy város kísértetei című zenés előadásában. Szeptember 13-án egy vándorkiállítást, a Petőfi-múzembuszt köszönhetjük Debrecenben, amely a 200 éve született költő személyiségét, munkásságának ismert darabjait mutatja be. 

A szépíró olvas, a Déri Múzeum – Debreceni Irodalom Háza beszélgetéssorozatának következő vendége Géczi János költő, képzőművész lesz, akit Áfra János kérdez olvasmányélményeiről, inspirációiról. 

A City Legends jóvoltából megismerhetjük a cívisváros „deákos” történetét, míg az Explore Debrecen a Térey által újra felfedezett Sajó István építészeti remekeit és a cívisváros egyik legősibb városrészének, Szentlászlófalva hely- és kultúrtörténeti érdekességeit tárja fel előttünk. 

A Könyvünnep szeptember 18-án a Déri Múzeum helytörténeti konferenciájával zárul, amely egyben át is vezet a Kulturális Örökség Napjához. 

PROGRAM: 

 • Szeptember 12., 17.00, Debreceni Református Kollégium udvara: Mihály, avagy egy város kísértetei c. előadás
 • Szeptember 12 - 15., 10.00-18.00., Déri tér, „Átröpűlök hosszában hazámon” - Vándorkiállítás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából – Debrecenben állomásozik a Petőfi-múzeumbusz! 
 • Szeptember 13., 19.00, Déri Múzeum, Díszterem: A szépíró olvas – irodalmi beszélgetéssorozat – Géczi János (https://www.facebook.com/events/328033053015232)
 • Szeptember 14., 10.00, Térey Könyvtár, Vámospércs: A Térey János Könyvtár csatlakozása a Könyv Barátai Hálózathoz, beszélgetés Harmath Artemisz irodalomtörténésszel, Térey János özvegyével; Térey-relikviák átadása a könyvtár számára 
 • Szeptember 14., 17.00, Kétmalom utca 17.: Térey emléktáblájának megkoszorúzása, ünnepi beszéd
 • Szeptember 14., 17.30, Nyíl utca 2., A Térey Könyvsarok megnyitója
 • Szeptember 16., 14.00, Kálvin tér, a Csokonai szobor előtt: Alföldi „deákos városjárás Horog Mátéval (https://www.facebook.com/events/1297744707772808
 • Szeptember 16., 16.00, Simonyi út 44. (Pálma étterem előtt)
 • Art deco a pusztán – Séta Sajó István műépítész nyomában Térey János emlékére
 • Szeptember 17., 10.00, Simony út 44. (Péterfia-Eötvös utca sarok) Séta Szentlászlófalván Térey János emlékére
 • Szeptember 18., 9.00, Déri Múzeum, Díszterem: Örökségünk Debrecen II. – helytörténeti konferencia és az Év Cívis Háza díj átadása

A Térey Könyvünnep részletes programját itt találják: https://www.facebook.com/events/1238062690215739/