Események

KARDOS ALBERT VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY

A Debreceni Zsidó Templomért és Temetőért Alapítvány, a Debreceni Zsidó Hitközség, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Országos Szövetsége, a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány, a Debreceni Zsidó Kulturális- és Tudományos Kutatóintézet 2023. május 14-15 között rendezi meg a XXIV. Dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Versenyt

Az idei verseny Izrael állam fennállásának 75. évfordulójához kapcsolódik..

A verseny névadója, dr. Kardos Albert (1861-1945) élete és munkássága tanárként, irodalmárként, nyelvészként Debrecenhez kötődik. Száz évvel ezelőtt ő alapította a Debreceni Zsidó Gimnáziumot, mely 1944-ben, a Holocaust pusztítása nyomán bezárni kényszerült kapuit.

A rendező szervek a versenyt öt kategóriában – gyermek, ifjúsági, felnőtt és szépkorú – hirdetik meg. Minden kategóriában egy magyar származású magyar-izraeli szerző műve kötelező, valamint minden kategóriában két szabadon választott vers vagy próza.

(Segítségképpen megadunk néhány szerzőt: Ámosz Oz, Gréda József, Ági Mishol, Giszkalay János (Giszkalai János), Itamár Jáoz Keszt, Adler Hubert, Arányi Júlia: (Arányi Weisz Júlia), Baráth György, Barzilay István, Felleg György, Friedmann Dvora, F. Fürth Margit, Ladányi László, Patai József, Szenes Erzsi, Szenes Hanna. További szerzőket találhatnak a https://ungerska.se/index.php?option=com_content&view=article&id=275:izraeli-magyar-lexikon&catid=131&Itemid=102 linken.)

Gyermek kategóriában 6-14, ifjúsági kategóriában 14-18 éves fiatalok, 18-60 év között a felnőttek, 60 év fölött a szépkorúak versenyezhetnek.

A megzenésített vers kategóriában nincs életkori megkötés, itt bármely magyar szerző művét előadhatja, maximum két szereplő. Aki ebben a kategóriában indul, az indulhat az életkorának megfelelő kategóriában is.

Díjazás: I. helyezett: 40.000,- Ft

II. helyezett 30.000,- Ft

III. helyezett 20.000,- Ft

Valamennyi résztvevő könyvjutalmat és emléklapot kap. A díjazottak értékes nyereményekkel távoznak.

Jelentkezési határidő: 2023.04.30.

A rendezvényen részt vehet felekezeti megkülönböztetés nélkül minden magyarországi és határon túli magyar nyelvű vers- és prózamondó.

A XXIV. Dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Versenyt a Debreceni Zsidó Hitközség dísztermében rendezik meg. Valamennyi versenyző szállásáról és étkezéséről – a két nap alatt – a rendező szervek gondoskodnak.

Postacímünk: 4025, Debrecen, Bajcsy Zs. u. 26 sz.

Tel: (52) 415-861

Mobil: 30/846-1703

E-mail címünk: debrecenizsidosag@gmail.com

VárjÁk sok szeretettel a jelentkezőket!