Események

KÖNYV BARÁTAI ESTEK A FESTUM VARADINUMON

Könyv Barátai esteket tartanak a Festum Varadinum programját gazdagítva. Az estek a debreceni Partium Ház és a nagyváradi Újvárad folyóirat együttműködésében valósulnak meg, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával.

2023. május 19-én, pénteken 18 órától a nagyváradi várban Borbély Szilárdra, a 60 éve született íróra, költőre emlékeznek. Borbély Szilárd irodalomtörténészi pályája egy Csokonai témájú szakdolgozattal indult, s negyedszázaddal később egy szintén Csokonaival foglalkozó habilitációs értekezés benyújtásával zárult le, ami poszthumusz tanulmánykötetként jelenhet csak meg. Többek között ennek a monográfiának a sorsáról is szó esik az íróra emlékező beszélgetésben. Borbély Szilárd 2012-ben járt Nagyváradon a Törzsasztal sorozat vendégeként, ezt a látogatást, az ott elhangzottakat is felidézik most a közreműködők.

Az est vendége Nagy Boglárka, a Jelenkor könyvkiadó főszerkesztője.

Közreműködik Kemenes Henriette, továbbá a Szigligeti Színház művészei.

Házigazda Simon Judit.

A Petőfi Sándor-emlékév kapcsán 2023. május 22-én, hétfőn 18 órától a nagyváradi Léda-házban a 200 éve született költőre emlékeznek.

A közelmúltban felújított, új koncepció alapján kialakított nagyszalontai Arany János Emlékmúzeum munkatársaival folytatott beszélgetés során egyebek közt arra helyezik a hangsúlyt, milyen Petőfi Sándor vonatkozású anyagok találhatóak a szalontai Csonka-toronyban.

Közreműködik Gali Boglárka igazgató, Czégé Réka programszervező.