Események

  • Főoldal
  • Események
  • SHAKESPEAR ÁRNYÉKÁBAN: WALTER ÜBELHART LESZ A PARTIUM HÁZ VENDÉGE

SHAKESPEAR ÁRNYÉKÁBAN: WALTER ÜBELHART LESZ A PARTIUM HÁZ VENDÉGE

A nagybányai Walter Übelhart történelmi regénye (Shakespeare árnyékában) és az abból készült film az első perctől lebilincseli az olvasót, a nézőt. A választott téma és a két idősíkon futó cselekmény révén alámerülünk az idő folyosóin, a 400 évvel ezelőtti korba, amikor a történelem árnyékából egy nagybányai szereplő bontakozik ki, aki szeretett észrevétlen maradni: Johannes Banfi Hunyades. Apja, Bánfhunyadi Mogyoró Benedek a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke volt 1595-1603 között. Hősünk a Schola Rivulinában végezte tanulmányait, ahol idegen nyelveket tanult, többek között az angolt is, majd megfordult a londoni előkelő körökben, úgy tűnik, hogy közel állt a nagy William Shakespeare-hez, akinek vélhetően nem csak idővel híressé vált témákat javasolt, de még szövegeket is felajánlott, miközben úgy döntött, hogy a kilétét homály fedje.

Szeptember 27-én, 17 órától a szerzővel, Walter Übelharttal Szaffkó Péter irodalomtörténész beszélget a Partium Házban (Debrecen, Piac utca 81.). Az est zenei közreműködője Pless Attila zongoraművész.

A 19 órakor kezdődő filmvetítés és az azt követő közönségtalálkozó az Apolló moziban (Debrecen, Miklós utca 1.) ingyenesen látogatható, de előzetes regisztrációhoz kötött! Regisztrálni az alábbi linken lehet (vagy személyesen a mozi jegypénztárában): https://jegy.apollomozi.hu/?jegyfoglalas&id=27550 

A filmvetítést követően Dr. Váró Kata Anna filmesztéta, egyetemi oktató Tárkányi Jánossal, a film rendezőjével beszélget.