Események

AZ IRODALOMÉ LESZ A TÉR A MODEMBEN

Március 20-án 18 órától a Tiéd itt a tér eseménysorozat keretein belül a BIKSz közreműködésével újból irodalmi vitakör valósul meg.

Az irodalom és a művészet világában rendszeresen felmerülő dilemma, hogy milyen mértékben kell tiszteletben tartani a művészek magánéleti döntéseit, illetve mennyire fontos megőrizni műveiket az utókornak, szembe menve akár az akaratukkal is.

József Attila, Franz Kafka és más további alkotók műveit, magánéletét érintve feszítik egymásnak a véleményeket a témáról.

Ugyanis az említett szerzők remek példái ennek a problematikának. Kafka zárkózott, visszahúzódó életet élt, viszont utasításokat hagyott hátra művei halálát követő elégetésével kapcsolatban. Egyesek azt állítják, hogy ezeket a kéréseket tiszteletben kellene tartani, míg mások úgy vélik, hogy a műveket meg kellene őrizni a jövő generációi számára. József Attila élete és művei szintén felvetik ezeket a kérdéseket. Az életét tragédiák és küzdelmek jellemezték. Vajon az empátia iránti igény arra ösztönöz bennünket, hogy jobban megértsük a költőt és műveit, vagy a privát szféra határainak tiszteletét kellene szigorúan őrizni?Hol találkozik a mű az írójával, és hogy lehet ezeket nekünk mint olvasóknak igazolnunk?

A március 20-ai vitakör során ilyen és ehhez hasonló kérdések mentén ütköztethetik véleményeiket az érdeklődők.

A vitában résztvevő meghívott vendégek:

  • Dr. Szemán-Nagy Anita, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi docens
  • Dr. Bódi Katalin, irodalomtörténész, szerkesztő, kritikus, a Debreceni Egyetem oktatója
  • Kosina Dávid, a Bán Imre Kultúratudományi Szakkollégium diákelnöke, egyetemi hallgató

A Tiéd itt a tér programról:

A MODEM kéthetente jelentkező programsorozata lehetőséget nyújt olyan debreceni civilek, egyetemisták, pedagógusok, kreatívok, a város kulturális életében résztvevők számára, akik szívesen szerveznének valamilyen kulturális eseményt.

Helyszín: MODEM fogadótér

Bővebb információ hamarosan a modemart.hu oldalon.

A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy a programok során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhat.