Események

SZABÓ MAGDA MINIFESZTIVÁL

A Szabó Magda Minifesztivált október 5. és 7. között rendezi meg a Nagyerdei Kultúrpark fenntartásában működő Sziget-kék Tematikus Park, Debrecen szülötte, Szabó Magda október 5-i születésnapja tiszteletére. Céljuk, hogy a gyerekek számára is megélhető közelségbe hozzák Szabó Magda műveit, a magyar költészetet, a zenét, a kortárs gyerekirodalmat, a könyveket. 

A minifesztivál sajtótájékoztató rendezvényén Puskás István kultúráért felelős alpolgármester úgy fogalmazott, nagy öröm, hogy a jövő hét folyamán a Szabó Magdának dedikált, hagyományos rendezvények (Matula-napok, MagdaFeszt) mellett egy újat is köszönhetünk. A Szabó Magda Minifesztivál ugyanis egy olyan közönség számára hozza közelebb Szabó Magda örökségét, amelyhez a már említett két rendezvény nem biztos, hogy elért. 

Hangsúlyozta, az is nagyon fontos, hogy milyen együttműködésben valósul meg a minifesztivál, hiszen azt a város egy nagy gazdasági szereplője, a Hunép Zrt. támogatja. 

„A Nagyerdő és Szabó Magda, a családok, a jövő generációja, a Kultúrpark és a város fontos gazdasági szereplője, a Hunép Zrt. közös összefogásban – ez így együtt remekül meg tudja mutatni a debreceniek erejét” – fogalmazott az alpolgármester. 

Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark ügyvezetője sikereikről számolt be. Mint mondta, az utóbbi időben sikerült megduplázniuk forgalmukat, s az sem mindennapi, hogy egy kultúrpark ilyen gazdag programkínálattal tud előállni, ráadásul most egy újabb elemmel bővülhettek.

Hegymegi Tamás, a Hunép Zrt. műszaki igazgatója a város iránt érzett elköteleződésüket hangsúlyozta. Mint mondta, cégük már 32. éve építi a város meghatározó épületeit, s mint lokálpatrióta cég, kötelességüknek érzik, hogy támogassanak minden olyan kezdeményezést, amely révén a város valamilyen formában gyarapodhat, s ebben a szellemi fejlődés is beletartozik. 

A bölcsődés korosztálytól a kiskamaszokig mindenki megtalálhatja a kedvére való programokat – mondta Kiss Judit Erzsébet, a Sziget-kék létesítményvezetője. 

Ismertette, a kiállítást, melynek megnyitóján Szabó Magda sütit is lehet kóstolni, október végéig tekinthetik meg a látogatók, a parkfelfedező küldetést pedig egész szombaton teljesíthetik a kis kalandorok. A park területén felépített faházakban a látogatók a Csinota Kiadó, a Karakter Könyvesbolt és Kávézó és a Líra Könyváruház kínálatából válogathatunk a három nap során. Péntek délután J. Kovács Judit érkezik a Sziget-kékre, ahol Kerekítő foglalkozásokat tart. Szombaton délelőtt a Pappírrepülő, ezúttal felnőtteknek szóló irodalomterápiás foglalkozásán vehetnek részt az érdeklődők, délután pedig az Ej, mi a kő! Tyúkanyó kend! irodalmi koncert zárja az eseményeket Fehérváry Lilla és a Dörgő Zenekar előadásában, melynek során Petőfi költészetét hozzák élvezhető közelségbe a gyerekek számára. 

PROGRAM: 

Október 5–7.
KÖNYVVÁSÁR
(Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó, Líra Könyváruház, Csimota Kiadó, Móra Kiadó)

Október 5., csütörtök
16:00–17:00

SZABÓ MAGDA KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ
Megnyitja: Erdei Nóra idegenvezető, az Explore Debrecen megálmodója / Szabó Magda süti kóstoló (Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó)

Október 6., péntek
17:00–18:30

KEREKÍTŐ MANÓ MONDÓKÁZÓJA – Találkozás J. KOVÁCS JUDITtal
J. Kovács Judit a Kerekítő Program vezetője 2010-ben álmodta meg Kerekítő manó figuráját, aki a közös játékok, foglalkozások során a gyerekek barátjává, érzelmi társává válik. A Kerekítő könyvek megalkotásának célja a népi ölbeli játékok, mondókák – lovagoltatók, tenyeresdik, csiklandozók – felelevenítése volt, az hogy a mai családok életében is mindennapossá váljon a mondókázás. A kiadványokat Kállai Nagy Krisztina kedves, színes, a kicsiknek is izgalmas rajzai gazdagítják. Fesztiválunk programsorában J. Kovács Judit látogat el parkunkba, ahol a Kerekítő könyvsorozat mondókái nyomán, hangszerjátékkal, Kerekítő manó társaságában tart foglalkozást, majd a közönségnek alkalma nyílik a vele való személyes beszélgetésre és könyvdedikálásra is.

Október 7., szombat
10:00–17:00

„BEZZEG AZ ÉN IDŐMBEN!” – parkfelfedező Sziget-kék küldetés / játékos múltidézés Szabó Magda korából

10:00–12:00
TITOK! – irodalomterápiás foglalkozás Szabó Magdával és a Papírrepülő – Irodalomterápiával
Egyéni és családi életünket láthatatlan, ám erős szálakkal szövik át a titkok. De mit kezdjünk, mit is kezdhetünk velük? Szabó Magda egyik szövegének segítségével járjuk körbe ezeket a kérdéseket. Hogy melyikkel, az titok!
(Ajánlott korosztály: 18+ / Maximális létszám: 12 fő / Előzetes regisztráció: szigetkek@zoodebrecen.hu)

14:00–15:00
VEDD FEL A RITMUST! – hangolódás ritmushangszer-készítéssel a koncertre

15:00–16:00
EJ, MI A KŐ! TYÚKANYÓ, KEND!
„Irodalmi” koncert a Dörgő zenekarral és Fehérváry Lillával

A „Petőfi 200” jubileumi évben sokat hallhatunk nemzeti nagy költőnkről, de igazából a legkisebbek kimaradnak ebből. Ezt az űrt tölti be Fehérváry Lilla (ének) és a Dörgő zenekar (gitár, szaxofon) játékos koncertje. Az Anyám tyúkja vers kapcsán felfedezzük, mennyit változott a világ 200 év alatt, s megfejtjük a benne elhangzó "ismeretlen" szavakat. Az előadás további részében Petőfi pusztai szekeres utazásairól, az ott látottakról, hallottakról énekelünk, és táncolunk.

Az előadókról:
A nagyközönség számára a Dal 2023-ból ismert Mocskonyi Dörgőt már egész kicsi kora óta körülvette a zene, a hangszerek, az előadás. Elsősorban az alkotás, önkifejezés fogta meg a zenében, így az hogy saját dalokat ír, számára természetes. Az egyszálgitáros dallamoktól, az akusztikus pop balladákon át, a pörgősebb rock’n’rollig sok zenei stílusban alkot. Fehérváry Lilla 25 éve előadóművész. Utca- báb színész, énekes, alkalmazott zeneszerző. A Hattyú Dal Színház tagja, a Madárdal Zenekar egyik alapítója énekese. Zenében kísérletező, népzenei alapokon. Korok és stílusok közti átjárás jellemzi. Népzene, szakrális zene, világzene, improvizatív zene és a különböző népek zenéi állandó ihletői. Pályafutásának fontos eleme a költészet. Több költői est zeneszerzője – a Dörgő Zenekarral közösen Petőfi költészetét hozzák élvezhető közelségbe a gyerekek számára.

Szerző: Szilágyi Szilvia
Fotók: Miskolczi János