City of Literature

A KREATÍV VÁROSOK HÁLÓZATA

Az UNESCO Kreatív Városok Hálózata (UNESCO Creative Cities Network) 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy világszerte támogassa a nemzetközi együttműködéseket. A Hálózat minden kontinensről különböző demográfiai, gazdasági, kulturális hátterű városokat tömörít. 

A Hálózat olyan városok együttműködése, amelyek elkötelezettek abban, hogy számba veszik az erőforrásaikat, tapasztalataikat és tudásukat azokért a közös célkitűzésekért, melyek a Hálózat Küldetésnyilatkozatában szerepelnek. A Hálózathoz való csatlakozás a kulturális és kreatív iparon keresztül erősíti a helyi gazdaságot és foglalkoztatást, turisztikai hatása van, emellett segít abban, hogy a cím birtokosa egy nagy presztízsű szervezet által életre hívott hálózat tagjaként nemzetközi szinten is láthatóbb, beazonosíthatóbb legyen.

A tagvárosok hét kreatív terület egyikét képviselik; ezek a kézműipar és népművészet, dizájn, film, gasztronómia, irodalom, médiaművészet és zene. Eddig két magyar város tagja a hálózatnak: Budapest 2015 óta a dizájn, míg Veszprém 2019 óta a zene kreatív városa. A jelentkező városok egy kiválasztott kreatív területre pályázhatnak. Debrecen az Irodalom Városa címre pályázik. 

Az Irodalom Városa klaszternek jelenleg harminckilenc van. A pályázó városnak be kell mutatnia hagyományait, jelenkori irodalmi életét és középtávú elképzeléseit az adott kreatív területen az állami intézmények, a civil szféra és a gazdaság összefüggésrendszerében. Az irodalom esetében a kreatív terület nem csak az írásművészetet, hanem a könyvkultúrát, a könyvipart is jelenti. A pályázatban fontos szempont az innováció, továbbá a meglévő és a kiépítendő kapcsolódások egyéb kreatív területekkel, valamint nemzetközi szinten más városokkal. A pályázónak figyelmet kell fordítania a kultúrához való hozzáférés javítására, a széles társadalmi bevonásra és a nemzetközi dimenziókra.