City of Literature

A DEBRECENI PÁLYÁZAT

A pályázat előkészítésébe számos, irodalomhoz és könyvkultúrához kötődő debreceni szervezetet, intézmény és egyesület került bevonásra (pl.: a felsőoktatás és a közoktatás szereplői, az Alföldi Nyomda, az EDC, a Német Kulturális Fórum, az Amerikai Kuckó stb.). A pályázat készítése során felvettük a kapcsolatot a Külgazdasági és Külügyminisztérium illetékes főosztályaival, , a Magyar UNESCO Bizottsággal, Veszprémmel, illetve az Irodalom Városa hálózat tagjaival.

A munka első fázisában készült el az a széles körben egyeztetett munkaverzió, melyet több külső szakmai szervezettel véleményeztettünk; észrevételeik alapján készítettük el a végleges, magyar nyelvű verziót.Az utolsó hónapot az angol fordításra és a lektorálásra és még egy előzetes szakértői megtekintésre fordítottuk. A pályázatot, a pandémai kényszerei közepette, a helyi sajtó segítségével, valamint kommunikációs eseményekkel (pl kirakatkiállítások) igyekeztünk népszerűsíteni a lakosság körében. 

A benyújtandó pályázatoknak összhangban kell lenniük az ENSZ 2030-ig tartó időszakra vonatkozó Fenntartható Fejlődés Programjával. A programban deklarált célok közül mi a „Jó egészség” fogalom köré építjük pályázatunkat, melynek címe Az irodalom, mint gyógyír, ami metaforikusan kiterjeszthető a fizikális és mentális egészségre, a társadalmi problémákra, egyéni és közösségi traumákra, illetve a gazdaságra; úgy gondoljuk, hogy a pandémia időszakában e szempontnak különös relevanciája van.