Hírek

A CSAPÓKERTBEN MESÉLNEK, A LIBAKERTBEN ÉS A VÉNKERTBEN VERSELNEK A PADOK

2024. május 31.

A debreceni önkormányzat és a Mozdulj, Debrecen! mozgalom kezdeményezéseként május 10-én hat „mesélő padot” adtak át a Liget téren, május 31-én pedig öt darab “verselő padot” a vénkerti és libakerti városrészekben, azaz már összesen tizenegy padra került fel egy-egy QR-kódokkal elláttott kis táblácska, amely meseírók, debreceni kötődésű költők műveihez vezetnek el.

A Liget téren Benedek Elek, Kányádi Sándor, Lázár Ervin, Móra Ferenc, Szabó Magda és Zelk Zoltán szívmelengető meséi közül választhatunk, az Arany János tér hűs parkjában Arany János és Petőfi Sándor, míg a Borsos-villa zöldövezetében Csokonai Vitéz Mihály, Kölcsey Ferenc és Térey János verseit olvashatjuk.

Az ötlet tulajdonképpen az UNESCO egyik Irodalom Városa címet birtokló kulturális metropoliszából, Krakkóból származik, ahol szintén több ilyen táblácskákkal ellátott padokkal találkozhatunk – mesélte korábban Puskás István kulturáért felelős alpolgármester.

A Libakerttől a Vénkertig vezető sétálóúton több sportpálya, kondipark és játszótér található, az árnyat nyújtó fák között sétálni sem utolsó, nagyon sokan használják az újonnan kialakított zöldterületeket, így a táblák valóban olyan helyre kerültek, ahol a sport és a kultúra találkozni tud – magyarázta Barcsa Lajos, a Vénkert önkormányzati képviselője.

Test és lélek összhangjának fontosságát a Mozdulj, Debrecen! mozgalom már évek óta hirdeti, ezért került fel a táblákra, a QR-kód és Debrecen város címere mellett a mozgalom logója is – ecsetelte Papp Csaba képviselő, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója. 

És a kezdeményezés folytatódik, hiszen napokon belül a Darabos utca és Bethlen utca között lévő játszótéren is szembe találkozhatunk a QR-kóddal ellátott padokkal és a remények szerint a Csokonai Színház és a Kodály Filharmónia is felkarolja az ötletet, hogy ne csak meséljenek és verseljenek, de zenéljenek és akár „játszanak” is a padok. Arról nem beszélve, hogy hamarosan a megújult Verskertet is birtokba vehetik a debreceniek...

Fotók: Miskolczi János