Hírek

A MAGYAR KULTÚRA MAGAZIN PETŐFI-LAPSZÁMÁT IS BEMUTATTÁK A DEBRECENI ZSIDÓNEGYEDBEN

2023. március 23.

Kortársak közelről mottóval indult útjára 2021-ben a Petőfi Irodalmi Ügynökség gondozásában a Magyar Kultúra magazin, amely havi rendszerességgel kínál érdekes olvasnivalót a kultúrára éhezőknek. 

Friss, mutatós lapszámaikat Debrecenbe is elhozták, s egy igazi jóhangulatú, zenés délutánon mutatták be a szerkesztők, Bonczidai Éva és Döme Barbara, miközben Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos előadásában zsoltárok és jiddis dalok csendültek fel. 

A bemutatón Petőfi kerek születésnapjára készült lapszám is előkerült. Ebben a számban a szerkesztők azt a kulturális és társadalmi kontextust vázolták fel, amelyben megszületik a Himnusz, és amelyben kibontakozik a Petőfi életmű, valamint a Petőfi jelenség, majd megíródik Az ember tragédiája. Párhuzamos életutakat is bemutatnak: Petőfi-követőket, szellemi rokonokat, fordítói sorsokat, kapcsolódási pontokat ismertetnek a lengyel, olasz, román, szerb, szlovák és kínai irodalomból, s még a Petőfi körüli legendákra is kitérnek. 

A lapszámhoz csatolt melléklet a Petőfi emlékév során havonta megjelenik, az a céljuk, hogy érdekességekkel, rövid ismeretterjesztő bejegyzésekkel, játékos kvízekkel – az oktatásban is hasznosítható módon – kiemeljék, milyen kérdésfelvetések mentén alkottak a 19. század első felének nagyjai, milyen törekvései, megvalósításai, vívmányai voltak ennek a korszaknak - olvashatjuk a magazin weboldalán

Fotók: Miskolczi János