Hírek

A NAGYERDŐN ÁLLÍTANAK EMLÉKPONTOT BORBÉLY SZILÁRDNAK!

2023. március 20.

Szentei Tamás, a Debrecen Polgármesteri Hivatal kulturális osztályvezetője a 60. évforduló kapcsán azt javasolja a közgyűlés kulturális és oktatási bizottságának, hogy állítsanak egy emlékpontot Borbély Szilárdnak - írja a Dehir.hu

Szentei Tamás szerint egy hagyományos emlékállítás (tipikus szobor vagy emléktábla) – mint intézményesített gesztus – Borbély Szilárd szerény és befelé forduló személyiségétől idegen lenne. A költő ugyanakkor sok időt töltött lányaival a régi Békás-tónál, ezért is merült fel a pihenőpark, mint lehetséges emlékállítási helyszín: itt próbált traumáitól – ha csak rövid időre is – elszakadni.

A tervezett emlékpont a Békás-tó Debreceni Egyetemhez közelebb eső, a rendezvényektől távolabbi, csendesebb, dél-nyugati partszakaszánál, a Nagyerdei sétány mellett lenne. A költő szépírói és irodalomelméleti nagyságára egyaránt utaló emlékpont két részből állna. Egyrészt a tópart betonmellvédjére a költő „Ha menni kell” című rövid, életét összegző verse kerülne vracza mészkőbe vésve az alábbiak szerint:

Másrészt egy 50-szer 50-szer 100 centiméteres vracza kőtömbbe az „ET IN ARCADIA EGO / In memoriam Borbély Szilárd” feliratot vésnék.

Tekintettel arra, hogy az emléktáblák nem minősülnek művészeti alkotásnak, a közgyűlés kulturális és oktatási bizottságának előterjesztésére a polgármester hozhatja meg a döntést. 

Forrás: Dehir.hu