Hírek

CSENDES CSODÁK: REMÉNYIK SÁNDOR VERSEI SZÓLALTAK MEG A NAGYTEMPLOMBAN

2023. Április 14.

A Csendes csodák esten, április 13-án az erdélyi magyar líra egyik legkiemelkedőbb alakja, Reményik Sándor versei szólaltak meg Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész előadásában, Csáki András gitárművész játékában. 

A művésznő úgy fogalmazott, Reményik versei a szív legmélyebb húrjait pendítik és a mindennapok sűrűjében teljességet és harmóniát adnak - ezzel a harmóniával ajándékozta meg a debreceni közönséget a 20. Költészeti Fesztiválon. 

Az est címe Reményik egyik legszebb verse: 

„Arra tanít bennünket, hogy éljünk figyelmesen, próbáljuk megtalálni az élet apró dolgaiban is az örömöt, és közben mindig egy picit fölfelé nézzünk. 2000-ben találkoztam először a nagy “Erdélyi Költőfejedelem” lírájával, az összegyűjtött verseket mindjárt meg is vettem a férjemnek karácsonyra, hogy aztán én olvashassam…Rögtön éreztem, hogy ehhez az emberhez közöm van. Egy éven keresztül nézegettem a verseket, míg végül megszületett a versfüzérekből összeálló est. Természetesen ez az én válogatásom, a teljesség igénye nélkül, de kirajzolódik így is Reményik magányos, tűnődő, szüntelenül önmagát elemző és gyötrő, keresztyén szellemiségű férfi- lírája. Gyönyörű versek a természetről, hazaszeretetről, az emberiség iránt érzett örökös aggodalomról és az Isten utáni szüntelen vágyódásról. Csak a szerelmi líra hiányzik, mivel én nő vagyok..2002-ben mutattam be ezt az estet, tehát majdnem 20 éve mondom, templomokban, iskolákban, művelődési és magánházakban és büszke vagyok rá, hogy ebben az örömteli utazásban Csáki András, a legjobb magyar klasszikus gitárművész a társam” - fogalmazott. 

Fotók: Miskolczi János