Hírek

CSOKONAI 180: CSALFA KIÁLLÍTÁSRA CSÁBÍTOTTAK A BELVÁROSBAN

2023. szeptember 26.

Debrecen adott még Csokonainak 39 évet a Földön. A költő csodával határos módon túlélte a tüdőgyulladást, orientalista költővé ért, házitanító lett, ismét szerelembe esett és ennek nyomán megírta a Helga-ciklusát, s aztán, persze, annak rendje-módja szerint el is halálozott – ismertette G. István László a költő fiktív életrajzát.

Szabó Ádám szobrászművész ötlete alapján egy játékos kiállításra vállalkozott a Déri Múzeum – Debreceni Irodalom Háza. 

„Életünk lehetőségek sorozata, de csak egyet valósíthatunk meg belőle. A realitásokat tudomásul kell venni, ugyanakkor néha lehetőségünk van arra, hogy ebből kilépjünk. A játékot is érdemes komolyan venni és a saját életünk vonatkozásában is szemre vételezni – mondta Lakner Lajos a tárlat szeptember 16-i megnyitóján Szilágyi Domokos Játékok című versét idézve. 

’A mi lett volna, ha’ olykor erősebb, mint a ’mi volt’. A csalfa kiállítás valós és/vagy valótlan tárgyi dokumentumokkal, szövegrészletekkel bástyázza alá a fikciót. 

„Tulajdonképpen maga az irodalom téri kivetülésének lehetünk szemtanúi a Debreceni Irodalom Házában, hiszen az irodalom is ezt a játékot játssza velünk, amikor a valóság bizonyos elemei a képzelet elemeivel ötvöződnek” – magyarázta Puskás István. 

Az alpolgármester hangsúlyozta, ahogy közeledünk a novemberi születésnaphoz, úgy szaporodnak meg a Csokonaival kapcsolatos programok is a városban. Ezeknek egy része klasszikus emlékező gesztus: konferenciára készülünk, hamarosan napvilágot lát Borbély Szilárd Csokonai-monográfiája és a Csokonai Színház is javában készül a születésnapra. 

„Nagyon szép ugyanakkor, hogy ezt az ünnepet nemcsak az emlékezés méltósága lengi át, hanem a játéknak is teret adunk. Akkor van helyén egy múltbéli teljesítmények az emlékezete, ha az nemcsak egy bronzszobor távolságában él velünk, hanem tényleg itt van köztünk. A játék nagyban tudja segíteni azt, hogy a távolságok csökkenjenek – magyarázta Puskás István, s a perzsa költők ihlette "Csokonai-verseket" és a költő "időskori szobrát" nézegetve, ez minden bizonnyal be is következett. 

A játékos tárlat jövő év májusáig látogatható a Debreceni Irodalom Háza nyitvatartási idejében. 

Szerző: Szilágyi Szilvia
Fotók: Miskolczi János