Hírek

DEBRECEN DÍSZPOLGÁRA LETT FAHIDI ÉVA!

2023. Április 11.

A Debrecen Város Díszpolgára kitüntető cím adományozásával a közgyűlés kifejezésre juttatja nagyrabecsülését azok iránt, akik a város és lakossága érdekében példamutatóan munkálkodtak. Ezzel ismeri el azok életművét, akik maradandót alkottak, és ezzel  hozzájárultak Debrecen szellemi és anyagi gyarapodásához. E címmel tüntethető ki az a személy, aki a város nemzetközi hírnevét tovább erősítette. A képviselőtestület idén Debrecen Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott Fahidi Évának. 

Fahidi Éva Debrecenben született és itt is érettségizett 1943-ban, a Svetits Katolikus Leánynevelő Intézetben. 1944. június 26-án a családjával együtt innen hurcolták koncentrációs táborba, ahol nemcsak szüleit és egyetlen testvérét, hanem a holokauszt során összesen 49 családtagját veszítette el. A világháború végén egy halálmenetből szökött meg, s került később haza Magyarországra. Külkereskedőként ment nyugdíjba. 2003-ban a stadtallendorfi múzeum felkérésére németül írt egy visszaemlékezést, majd 2005-ben Anima Rerum – A dolgok lelke címmel jelentek meg emlékiratai, melynek egy részéből Németországban tankönyvi szöveg lett.

Az írónő betegség miatt nem tudta személyesen átvenni a kitüntetését április 11-én a Kölcsey Központban, így azt egy későbbi időpontban teszi meg. 

A Médiacentrum Debrecen kisfilmjét a díjazottról itt tudják megnézni:https://dehir.hu/videogaleria/debrecen-diszpolgara-fahidi-eva

Fotó: Miskolczi János