Hírek

DEBRECEN KULTÚRÁJÁÉRT ALAPÍTVÁNY ÖSZTÖNDÍJAT KAPOTT TÓTH KINGA

2023. Április 11.

A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány ösztöndíjait a város napján, április 11-én adták át a Déri Múzeum Munkácsy-termében. Az alapítvány kuratóriuma nyolc alkotót támogatott idén.

Ösztöndíjban részesült a Debrecenben élő író, költő, Tóth Kinga is, aki az elmúlt 10 évben több irodalmi, hangköltészeti munkát, installációt, kiállítást, műfordítást, workshopot hozott létre és jelentetett meg Debrecenben.

Szorosan együttműködik helyi, országos, valamint nemzetközi kulturális szervezetekkel. A Debreceni Egyetem Anglisztika és Germanisztika Tanszék másodéves PhD hallgatója, kutatási területe az apácaművészet. Irodalmi munkásságát – nemzetközi díjakkal, ösztöndíjakkal ismerték el. Hazai és nemzetközi egyetemeken, főiskolákon, valamint fesztiválokon ad elő, hang- és videoperformanszokat készít, kiállításokat rendez.

Tagja a Szépírók Társaságának, alapítója a Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fórumának. Aktív résztvevője Debrecen zenei életének is. 2019-ben Graz város írója, Zug és Berlin művészeti ösztöndíjasa volt. Német nyelvű munkásságért 2020-ban Hugo Ball Támogatói Díjban részesült. 2023-ban a Költészet Napján Stuttgartban városunk képviseletében szerepel. A Debrecenhez kötődő művészeti és tudományos munkáit ötvözendő egy háromnyelvű albumon dolgozik, az ösztöndíj pedig a kötet nyomtatásához nyújt segítséget. A kiadványban az irodalom mellett a fotográfia, a perfomansz, a hang- és vizuális költészet is hangsúlyos szerepet kap.