Hírek

KIFESTŐS IS KÉSZÜLT A DEBRECEN NEVEZETESSÉGEIT BEMUTATÓ KÖTETHEZ

2023. június 26.

Tél végén jelent meg Az én Debrecenem című ismeretterjesztő kötet, amely játékos formában mutatja be a cívisváros nevezetességeit. A kiadványban feltűnik a főtér, a Piac utca, az egykori „Nagyhíd”, a Református Kollégium, de olvashatunk Debrecen jelképéről, a főnixmadárról, vagy a helyi céhek, műhelyek és a Füvészkert világáról is. 

Az illusztráció és a grafika Grela Alexandra és Kónya Ábel munkája, a kötetet Lakner Lajos írta, a kötetben olvasható versek pedig a zentai születésű, Szegeden élő Kollár Árpád költő, műfordító alkotásai. Ehhez a könyvhöz nemrégiben készült egy foglalkoztatókönyv, egy kifestős is, melyet június 26-án mutattak be a kötet készítői a Sziget-kék játszótéren. 

Az ismeretterjesztő kötet nem csak a kicsiket szólítja meg, kifejezetten lapozókönyvnek készült, nem egyéni olvasgatásra szánt, hogy gyerekek és szüleik együtt merítkezhessenek meg Debrecen mentális és kulturális toposzaiban – hangsúlyozta Lakner Lajos, aki elárulta, nem is volt olyan könnyű a szövegezés, hiszen korábban még nem volt alkalma hasonló könyvön dolgozni. Mint mondta, olyan helyszíneket emeltek ki, melyekhez izgalmas történetek fűződnek. Hozzátette: a fókusz azonban a grafikákon van, azok csinálnak kedvet az olvasáshoz. 

Grela Alexandra elárulta, nem volt egyszerű a munka, igazi harc dúlt a kötet összeállításakor, különösen a Haldokló Oroszlán okozott neki gondot, ugyanis nem tudta, hogyan lehetne azt a gyerekeknek is befogadható módon ábrázolni. Végül a humor irányába ment el – mesélte nevetve. 

A könyvet és a kifestőst érdemes együtt kézbe venni – tanácsolta Kónya Ábel. Az ismeretterjesztő könyv az agyi kapacitásokat mozgósítja, a kifestőssel pedig kreatív formában erősíthetnek rá az olvasók a megszerzett tudásra. 

Fotók: Miskolczi János