Hírek

„TÉREY FEDEZTE FEL NEKÜNK, DEBRECENIEKNEK SAJÓT”

2023. június 23.

„Nem tudjuk nem érezni Térey János jelenlétét, ő fedezte fel nekünk, debrecenieknek Sajót” – magyarázta a Sajó-album megálmodója, Puskás István kulturális alpolgármester a kötet június 23-i bemutatóján, a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban, amely Nicky Almasy az építészről készített kisfilmjével indult, melyet debreceni költőnk narrált alá. 

Az alpolgármester felidézte, Térey 2016-ban Art deco a pusztán címmel kiállítást is rendezett a Modemben Szoboszlai Lilla kurátor segítségével, felhívva ország-világ figyelmét erre a rendkívüli építészeti teljesítményre, amely egyben Dortmundhoz és New Yorkhoz is köti a cívisvárost. 

Egy évvel később Sanghajban Sajó egyik kortársáról, Hugyecz Lászlóról készült egy album, melynek összeállításában a Debrecenből elszármazott világhírű fotós, Nicky Almasy is közreműködött – ekkor merült fel az ötlet Puskás Istvánban, mi lenne, ha a debreceniek art deco mágusa is kapna egy ilyet? Az eredmény egy közel száz oldalas fotóalbum lett, melynek megszületését azonban sajnos Térey János, aki a kötet előszavát adta, nem érhette meg.

A kötet grafikai tervezője, Jenei Zoltán úgy fogalmazott igazi jutalomjáték egy ilyen kötetet elkészíteni, hiszen az épületek, azok szépsége egyből el is adják azt, az „egyetlen” feladat a struktúrát megtalálni. A kötet összeállításánál az volt a koncepciójuk, hogy az art deco mágusának minden, ma is álló épülete kerüljön be az albumba. 

Messze több ez az album egy pályázati kiadványnál – ecsetelte az alpolgármester, családi, baráti, közösségi ügy. S nem is a szakmának készült – tette hozzá Szoboszlai Lilla, a kötet szerkesztője szeretnék, ha minél több debreceni polgárhoz eljutna, ha ezentúl kicsit elidőznének a városban járva-kelve ezeknél a csodálatos épületeknél, amelyek messze megelőzték korukat.

Szoboszlai Lilla szerint ugyanis, Sajó csúcsteljesítményt hajtott végre nem csak az art deco területén, de a modern építészetben is, Térey pedig azt ismerte fel, hogy a debreceniséghez hozzá tartozik ez a fantasztikus életmű is. Az épített örökség ma, amikor sorra tűnnek el a történelem egy-egy darabkái, különösen felértékelődik. 

„A gyorsan változó világban szükség van kapaszkodókra, otthonosságérzetre, ezért is vált olyan fontossá az utóbbi években a lokális identitás, a debreceniség kérdése. A kötet megszületése ugyanakkor a kulturális emlékezet működésmódját is leleplezi – hangsúlyozta Puskás István. Legalább negyven évnek kell eltelnie ahhoz, hogy személyes történeteink közösségi narratívákká váljanak, erre is jó példa ez az album, amely egyben egy nagybetűs debreceni polgárra is ráirányítja a figyelmet, hiszen Sajó minden középületet ingyen tervezett meg” – magyarázta az alpolgármester. 

Puskás István elárulta, a Térey Könyvünnepen kitüntetett szereplője lesz Sajó István, a nagy Loki-rajongó hírében álló építésznek emléket állítanak ekkor a Nagyerdei Stadionban, hogy a debreceni futballkultúrához is közelítsék alakját. 

Fotók: Miskolczi János