Hírek

TÚLSÓ PART: ISMÉT VILÁGIRODALMI UTAZÁSRA HÍVOTT AZ ÉJSZAKA

2024. június 01.

Az idei Irodalom Éjszakája ismét világirodalmi utazásra hívott, ezúttal a túlsó partra. Az idei mottó egy fontos jubileumra emlékeztet, arra, hogy Magyarország húsz éve csatlakozott az Európai Unióhoz, hogy a határok, a hidak, a tengerek és folyók nem választhatnak el bennünket. A kortárs szerzők mellett a három nap során egyúttal a fordítókat is ünnepeljük, akik nagyon gyakran háttérbe szorulnak. 

2024. május 31. és június 2. között 24 ország 24 kiváló szerzője kalauzol minket a saját partszakaszaikra három napok keresztül.

A második nap is sok jó utazni vágyó érkezett a fedélzetre Debrecenben, akik nyolc helyszín között fedezhették fel milyen élményeket kínálnak az új világok. 

Több új helyszín is várta az érdeklődőket: a Piac utca 43. szám alatt Puskás Ani keramikus Sufnija, szakrális térként a Debreceni Református Kistemplom, a Gambrinus köz hangulatos kisutcája, valamint a megújult Szent István park. Ezen kívül a Debreceni Német Kulturális Fórum, a Belvárosi Alkotóműhely udvara, a DESz24 és a Szabó Magda Emlékház adott otthont a felolvasásoknak.

A három nap alatt Dorob Rabinovici osztrák, Jeroen Olyslaegers flamand, Alek Popov bolgár, Petra Soukupová cseh, Azon Honggju dél-koreai, Indrek Hargla észt, Ari Oliikainen finn, Anne Eekhout holland, Aaron Appelfeld izraeli, Nagai Kafú japán, Olga Tokarczuk lengyel, Danuté Kalinauskaité litván, Regős Mátyás magyar, Rachel Kust brit, Ralf Rothmann német, Jon Fosse norvég, Donatella di Pietrantonio olasz, Almeida Faria portugál, Mircea Cărtărescu román, Jesús Moncada spanyol, Heinz Helle svájci, Silvester Lavrík szlovák, Gašper Kralj szlovén és Szerhij Zsadan ukrán szerzők “látogattak el” hozzánk Debrecenbe, akiknek a műveit a Csokonai Színház színművészei szólaltatták meg. 

Ne feledjétek vasárnap is vár az Irodalom Éjszakája, a harmadik nap programját itt találjátok. 

Fotók: Miskolczi János