Hírek

ÚJ LENDÜLETET VESZ A DEBRECENI ÜNNEPI KÖNYVHÉT

2024. június 06.

Egy hét múlva már kitárja kapuit a Debreceni Ünnepi Könyvhét, ami azt is jelenti, hogy elérkezett az idő, hogy a nagyközönség is értesüljön, milyen programok várják az irodalomrajongókat az idei programsorozaton.

Ennek ismertetésére a Méliusz Juhász Péter Könyvtár második emeleti megújult Olvasótermében került sor június 6-án Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter igazgatójának, Puskás István, Debrecen kultúrájáért felelős alpolgármesterének és a Könyvhét kurátorának, Korpa Tamás jelenlétében.

„A Könyvhét idén egy új lendületet vesz, az új kurátor, Korpa Tamás egy olyan koncepciót és programsorozatot állított össze, amelyek tükrözik Debrecen ambícióit, nemcsak a város kulturális életében, de a közép-európai újrapozícionálásában is. A város kapcsolatainak építésében az irodalomnak és a könyveknek kulcsszerepe van, és ebben még fontosabb szereplővé léphet elő a Könyvhét” – magyarázta az alpolgármester.

A helyszín változatlan, ismét a Csapó utcai sétálóövezetben találkozhatunk a könyves standokkal és a szerzőkkel, június 12-16. között összesen 48 programmal.

Teljes arculati megújuláson esett át a Könyvhét, készült logó és van mottója is („Nyitott kapu, nyitott könyv), valamint erős Facebook-kommunikáció is segíti, hogy minél több emberhez eljusson a rendezvénysorozat híre.

Az események fele gyerekprogram – magyarázta Korpa Tamás.

„Célunk, hogy a Debreceni Ünnepi Könyvhét családi program legyen, a legifjabb olvasó alatt a legkisebbeket, akár a csecsemőket is értjük, akiket kézműveskedés, papírszínház, ringató, kerekítő, könyvprés, interaktív társasjáték várja.

A napok városi sétákkal (Jókai Mór, Szabó Magda, Térey János nyomán) és verskoncertekkel zárulnak esténként. Emellett 18 könyves faház mutatkozik be, köztük kiadócsoportok és helyi intézmények.

A nyitott kapun keresztül marosvásárhelyi írók érkeznek a cívisvárosba. Az esemény díszvendége Vida Gábor Déry- és Kemény Zsigmond-díjas író, a marosvásárhelyi Látó folyóirat főszerkesztője, az Ahol az ő lelke, az Egy dadogás története és a Senkiháza című regények szerzője lesz.

De itt lesz velünk André Ferenc, Bónus Tibor, Bősze Ádám, Kollár Árpád, Kukorelly Endre, Láng Zsolt, Szabó Róbert Csaba, Markó Béla és Nyulász Péter is.

„Lesznek erőteljesen szakmai programok, könyvbemutatók is, mert nemcsak a különféle generációknak, de különféle olvasócsoportoknak is szeretnénk kedvezni" - emelte ki az esemény kurátora.

Hozzátette, a debreceniség felmutatása idén is fontos lesz számukra, három korszak elevenedik meg, nemcsak Jókainak, Téreynek vagy Szabó Magdának a képzelt nyomába léphetünk, de időutazásban is rész vehetünk egyúttal. Megelevenedik a 19. századi városunk, a 20. század első felének Debrecene és a karcos '80-as évek is – az utóbbi kétkeréken.

„Nagyon fontos az, hogy a debreceniek emlékezzenek a Könyvhétre, hogy áramoljon bennük az az élmény, amit itt kapnak és várják a következőt, azaz egy olyan esemény legyen, ami komplex, fel tudja venni a versenyt a maga eszközeivel és értékeivel. A cél, hogy Magyarország egyik legizgalmasabb könyves eseményévé váljon” – zárta szavait Korpa Tamás.

A részletes programot itt találjátok. 

Fotók: Miskolczi János