Hírek

„VANNAK OLYAN HŐSEINK, AKIKRE BÜSZKÉNEK KELL LENNÜNK”

2022. december 12.

Zsuffa Tündét két évvel ezelőtt Szikora Róbert arra kérte, írjon egy regényt Szent Erzsébetről, mert musicalt szeretne a történetéből csinálni. Az írónő akkor nagyon határozottan visszautasította a felkérést, de végül mégis beadta a derekát és nem bánta meg. 

„Csak az ábrázolásait ismertem, a nő, kötényében a rózsákkal, s azt gondoltam, hogy Szent Erzsébet csak ennyi volt: beteg, szegény embereket gyógyított. Aztán amikor elkezdtem kutatni, rájöttem arra, hogy Szent Erzsébet történeteinek olyan üzenet van, amit nekünk a 21. században is meg kell hallanunk, mert nem attól volt szent, hogy a kenyér helyett rózsa volt a kötényében, s nem attól, hogy nagyon sokat böjtölt és imádkozott, hanem attól, hogy szeretett” – magyarázta az író, aki Debrecenben, a Karakter Kávézóban mutatta be legújabb művét, Az Ég tartja a Királyt, miután a Nagytemplom adventi ünnepségén négy dalt is hallhattunk a belőle készült musicalből. 

Mint mondta, 21. századi kortárs magyar íróként volt mit tanulnia ettől a nőtől: megtanult hinni újra a felebaráti szeretetben, az örök hűségben, a szerelem erejében és megtanult hinni abban is, hogy mindig mindent újra kezdhetünk és mindenkihez oda tudunk fordulni. 

„A musical pontosan azt a hangulatot adja vissza, ami az én fejemben megszületett, a legnagyobb üzenete számunkra: azt, amit Erzsébet a haláláig őrzött, hogy Krisztust és hazát a szívből nem lehet kitépni” – magyarázta Zsuffa Tünde. 

Erzsébet az életét Türingiában élte le, nem tudott egy szót sem magyarul, de hallotta Krisztus hívó szavát és az a dallam, amit énekelt, az a dal volt, amit a dajkája tanított meg neki, úgy halt meg, aminek született: magyarnak. 

Ezért írta meg a regényt – magyarázta, és ezért egyezett bele, hogy ebből a történetből musical legyen: mert meg kell hallani a múlt hangját. 

„Szeretném, ha az ifjúság megértené, hogy vannak olyan hősök a magyar történelemben, akikre büszkének kell lennünk” – fogalmazott. 

Fotók: Miskolczi János