Hírek

VEZETETT SÉTÁKON ISMERHETIK MEG A TURISTÁK A VÁROS REJTETT KINCSEIT A TURIZMUS VILÁGNAPJÁN

2023. szeptember 20.

A Turizmus Világnapja alkalmából a VisitDebrecen rendhagyó élménysétákkal várja az érdeklődőket, akiknek egyedülálló vezetett séta keretében mutatják be a város kevésbé ismert, ám annál érdekesebb látnivalóit, történeteit.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének kezdeményezésére 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepeljük a Turizmus Világnapját. E jeles nap célja, hogy a turisták és a turisztikai szektorban dolgozók együtt ünnepeljék a turizmust és felhívják a figyelmet a szektor társadalmi, kulturális és gazdasági értékére. Debrecen turisztikai marketing szervezete, a VisitDebrecen a Turizmus Világnapja alkalmából rendhagyó vezetett sétákkal várja a városban tartózkodó magyar és külföldi turistákat, érdeklődőket, valamint a turisztikai szakmát tanuló egyetemi hallgatókat. 

A történelmi belváros jól ismert utcáin, terein és épületei között barangolva a résztvevők megtudhatják többek között, hogy kik voltak a cívisek, felfedezhetik a Piac utcát szegélyező patinás kereskedőházak és századfordulós paloták titkait, érdekességeket tudhatnak meg a közelmúltban készült falfestményekről, de arra is választ kaphatnak, hogyan védte meg magát az évszázadok alatt a település városfal nélkül vagy hogy pontosan hol állt és mi célt szolgált a „Nagy-híd” ebben a folyó nélküli városban. A séta végén az érintett látnivalókat madártávlatból is megcsodálhatják majd az érdeklődők, hiszen lehetőségük lesz a Református Kistemplom 300 év után nemrég megnyitott tűztornyát megmászni és a magasból gyönyörködni a városi panorámában.

A turisták mellett a VisitDebrecen a Debreceni Egyetem turizmus szakos hallgatóit is fogadja a Turizmus Világnapján, akik a belvárosi séta során nemcsak a város épített és kulturális örökségének „kulisszatitkait” ismerhetik meg, de gyakorlati szakmai ismereteket is szerezhetnek a sétát vezető szakemberektől Debrecen turizmusával kapcsolatban.  

A VisitDebrecen két alkalommal hirdeti meg a turizmus világnapi sétát, szeptember 27-én – szerdán – 15 órától magyar, szeptember 28-án – csütörtökön – 17 órától pedig angol nyelven. A séták a Tourinform-iroda elől (Piac utca 20.) indulnak, a részvétel ingyenes. 

A Turizmus Világnapjához a MODEM is csatlakozik, szeptember 27-én 17 órától ingyenes tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket Eszterházy Marcell Timelines című kiállításán. A művész munkáinak fókuszában az Esterházy-család történetének feldolgozása áll, amely sok szálon összekapcsolódik a magyar és az európai történelemmel. A MODEM-ben látható alkotásokban jellemzően a családi és talált archív anyagok jelennek meg, a művész azokat értelmezi újra egymás mellé helyezve a nagy történelmi narratívákat és a személyes családi történeteket. A tárlatvezetésen részvevők számára a belépés ingyenes.

A Turizmus Világnapja programjai:

Szeptember 27., szerda 

  • 15:00-16:30 Magyar nyelvű élményséta a belvárosban 
  • 17:00-18:00 Magyar nyelvű tárlatvezetés Eszterházy Marcell Timelines című kiállításán a MODEM-ben

Szeptember 28., csütörtök

  • 17:00-18:30 Angol nyelvű élményséta a belvárosban