Események

TÉREY KÖNYVÜNNEP 2022

Térey Könyvünnep (2022. szeptember 13-17.)

Szeptember 14-én emlékezünk meg a Debrecenben született, itt felnőtté váló és szülővárosához mindig hű nagy költő, Térey János születésének évfordulójáról. A kortárs magyar irodalom egyik legtehetségesebb és legtermékenyebb írásművésze átformálta a költészet nyelvét, felújította a verses regény és a zenedráma műfaját, új értelmet adott a pátosznak és az elégiának, a szatírának és a társalgási drámának, a disztópiának és a memoárnak. Olvasói, az irodalom ínyencei tudják, hogy milyen megragadó erejűvé, milyen intenzitásúvá formálta a műveit. S mindezt lenyűgöző műveltséggel és rendkívüli nyelvi fantáziával tette. Olyan újító volt, aki messzemenőleg tisztelte a hagyományt, így szülővárosának épített és szellemi örökségét is. A legnagyobb debreceniek nyomdokain járva a „maradandóságot” az értékek megújító megőrzéseként fogta fel.

A költő születésének 50. évfordulója tiszteletére 2020-ban hagyományteremtő szándékkal alapítottuk meg a Térey Könyvünnepet, melyet terveink szerint évről évre a közelmúlt nagy debreceni irodalmi alakjainak, valamint jelenbeli alkotóinak szentelünk. Felidézzük életútjukat és megemlékezünk műveikről, hogy tudatosítsuk: Debrecen nem csak a régmúltban, Fazekas Mihály, Csokonai, Arany János, Ady, Móricz és Szabó Lőrinc korában, hanem a 20-21. század fordulóján és manapság is az irodalom városa. A Térey Könyvünneppel szeptemberben elkezdjük, októberben a MagdaFeszttel folytatjuk és a nagy múltú Debreceni Irodalmi Napokkal a ködgubás novemberben búcsúztatjuk el a cívisváros őszi irodalmi eseménysorozatát.

Az idei Térey Könyvünnepen a hagyományoknak megfelelően lesz koszorúzás a Kétmalom u. 17. szám alatt; a pályatársak, barátok kerekasztal-beszélgetés során idézik föl Térey János alakját; bemutatjuk a költő – Szükséges fölösleg című – posztumusz interjúkötetét és sor kerül az Epifánia királynő című drámájának felolvasószínházi előadására is. A Könyvünnepen avatjuk fel Balogh László irodalomtörténész emléktábláját, s a Pásti utcai zsinagóga helytörténeti kiállításához kapcsolódóan kerekasztal-beszélgetést szervezünk Debrecen irodalmi múltjáról. A Bereményi kalapja című portréfilmet együtt nézhetjük a „főhősével”, s városunk épített örökségére, az egykori életformáira emlékezve bemutatjuk a Cívisházak és lakóik nyomában című kötetet is. (Szirák Péter, a debreceni irodalmi nagyrendezvények kurátora)

Részletes program

2022. szeptember 14. (szerda) 17.00
Kétmalom utca 17.
Koszorúzás és megemlékezés Térey János szülőházánál
Beszédet mond Poós Zoltán író.
2022. szeptember 14. (szerda) 18.00
Helyszín: Debrecen, Déri Múzeum, díszterem
"Ez a föld gondolkodtat, levegője táplál" – kerekasztal-beszélgetés Térey János munkásságáról
Résztvevők: Bazsányi Sándor irodalomkritikus, Lanczkor Gábor költő, író, Papp András író, Poós Zoltán író
Moderátor: Fodor Péter, irodalomtörténész, az Alföld folyóirat szerkesztője
Közreműködik Mercs János, a Csokonai Színház színművésze.
2022. szeptember 15. (csütörtök) 17.00
Helyszín: Pásti utcai ortodox zsinagóga
„Voltál-e már Debrecenben, Barátom?” – Irodalmi múltunk és Debrecen
Résztvevők: Puskás István, Horváth Péter, Balogh László
Kerekasztal-beszélgetés a Közös múltunk nyomában című helytörténeti kiállításon.
2022. szeptember 16. (péntek) 11.00
Helyszín: Debrecen, Blaháné utca 8.
Balogh László irodalomtörténész emléktáblájának avatása
2022. szeptember 16. (péntek) 15.00
Helyszín: Debrecen, Déri Múzeum, díszterem
Harangi Attila, Löki Viktor: Cívisházak és lakóik nyomában – könyvbemutató
A kötetet bemutatja és a beszélgetést moderálja: Lakner Lajos, a Déri Múzeum igazgatóhelyettese
A könyvet Kónya Ábel tervezte.
A Méliusz Juhász Péter Könyvtár és a Déri Múzeum közös programja.
2022. szeptember 16. (péntek) 20.00
Helyszín: Debrecen, Csokonai Színház
Térey János: Epifánia királynő
Felolvasószínházi előadás. Rendező: Hajdu Imelda.
2022. szeptember 17. (szombat) 17.00
Helyszín: Debrecen, Méliusz Juhász Péter Könyvtár (Bem tér 19/D)
Térey János: Szükséges fölösleg – könyvbemutató
Résztvevők: Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatója, Darvasi Ferenc, a kötet szerkesztője és Szénási Miklós, szerkesztő, újságíró.
Partner: Jelenkor Kiadó.
"Azt szoktam mondani, hogy a költészet a szükséges fölösleg: az a bizonyos kulturális kincs, ami nélkül boldogan él az emberek milliárdjainak zöme. Viszont azok a kevesek, akik szemük előtt tartják a verset, ugyanúgy boldogok vele, mint más a kártya- vagy a futballszenvedélyével, mind a mai napig. A regény erős állítás a világról, mondja Spiró. A vers pedig elsősorban erős érzelmi-érzéki benyomást ad. Közlés, ami - paradox módon - van, hogy a zenéjével hat leginkább. Kifejezetten csiszolt és formált, sűrített és tömörített, evidenciaszerű irodalom. Referencia, azaz tükrözött valóságdarab, aminek ad az ember egy formát. Ahogyan ezt a formát megképzi a szerző - például amivel díszíti, és amit elhagy belőle -, ahogyan benne van az egyénisége és a beszélt nyelve, attól vers egy vers vagy regény egy regény."

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK
2022. szeptember 11. (vasárnap) 16.00

Helyszín: Garai utca 26.
110 éve született Kis Tamás
Emléktábla-koszorúzás
2022.szeptember 13. (kedd) 17.00
Helyszín: Méliusz Juhász Péter Könyvtár, első emeleti kerengő
Szalai Kata Levelek című kiállításának megnyitója
„Szalai Kata akkurátusan, mint valami elszabadult címfestő megfesti a szövegeket. Nem az értelmüket festi meg, hanem a nagy nyomtatott betűkből álló sorokat. Elsajátítja, honosítja, használja, viszonyba kerül vele, él vele, mint egy szuverén, tehát nagyszerű olvasó. Belefesti a szövegbe magát, s belefesti a szöveget magába, mert a folyamat, az út a kész, festői olvasatig legalább olyan fontos, mint a végeredmény, a műtárgy a falon” – írta Szalai Kata műveiről Parti Nagy Lajos. A képzőművész a Térey Könyvünnep alkalmából Térey János leveleit dolgozta fel sajátos technikával.
A kiállítást megnyitja: Antal Péter műgyűjtő
A kiállítás megtekinthető szeptember 13. és október 1. között a könyvtár nyitvatartási idejében.
2022. szeptember 13. (kedd) 18.30
Helyszín: Apolló mozi
Bereményi kalapja – premier előtti díszelőadás
A Bereményi kalapja c. kreatív portréfilm a legendás dalszövegíró, filmrendező és szépíró Bereményi Gézát mutatja be interjúk, új Cseh Tamás klipek, filmrészletek és archív felvételek segítségével. A film a Magyar Mozgókép Fesztiválon debütált, ahol három kategóriában – Legjobb egészestés dokumentumfilm, Legjobb rendező, Legjobb vágó – is Magyar Mozgókép Díjra jelölték.
A filmvetítés után Bereményi Gézával Pogrányi Péter beszélget.
2022. szeptember 18. (vasárnap) 12.30
Helyszín: Debrecen Méliusz tér
Cívisházak és lakóik nyomában – Harangi Attilával és Löki Viktorral Mikos Ákos beszélget
Az Utcafesztivál a cívisházakért és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár közös programja.