Hírek

104 ÉVE SZÜLETETT SZABÓ MAGDA, RÁ EMLÉKEZETT SZÜLŐVÁROSA

2021. november 18.

1917. október 5-én született Szabó Magda, a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, Debrecen ikonikus szerzője.

Az irodalom szinte minden területén kamatoztatta tehetségét, indulásakor verseskötetekkel jelentkezett, később regényeivel vált híressé, drámái is nagy sikereket arattak. Művei a legtöbbet fordított magyar könyvek közé tartoznak.

Hazai és nemzetközi szerepét hangsúlyozta Puskás István, Debrecen kultúrájáért felelős alpolgármestere is a jeles napon, aki a város nevében több, az írónő életének fontos helyszínein helyezett el koszorúkat az emléktábláinál, így alma matere, egykori munkahelye, a Dóczy-gimnázium előtt, a Debreceni Köztemetőben (Szabó Magda szüleinek sírhelyén, ahol az író hamvai is nyugszanak), valamint a gyermekkori lakóháza helyén álló Svetits Kollégium előtt.

A megemlékezés az író előtt tisztelgő eseménysorozaton, a Magdafeszten folytatódott, a fesztivál utolsó napján jelentették be ugyanis, hogy a Kossuth utcai Csokonai Irodalmi Labor Pódiumterme ezentúl a Szabó Magda nevet fogja viselni.

Ezt követte egy kerekasztal beszélgetés, amelyen a Csokonai Színház művésze, Mészáros Ibolya beszélgetett Adorján Beáta dramaturggal, Dombrovszky Linda rendezővel és Ráckevei Anna színművésszel Szabó Magda műveinek adaptációs lehetőségeiről.