Hírek

A BORONGÓS IDŐ BORONGÓS TÉMÁJÚ KÖTETEKET CSALOGATOTT ELŐ AZ ÜNNEPI KÖNYVHÉTEN!

2023. június 10.

A zivatar elől a Libri Könyvesboltba menekült pénteken a Debreceni Ünnepi Könyvhét, ahol az időjáráshoz illően borongós, komoly témákat feldolgozó kötetek kerültek elő délután. Így a Hoffmann Kata által összeállított Láthatatlan árvák, amely a szenvedélybeteg, diszfunkcionális családokban nevelkedő gyermekek helyzetét boncolgatta. A könyv tulajdonképpen két kötet, mesélte Hoffmann Kata Berényi Andrásnak, szép- és szakirodalom. Hoffmann Kata olyan szerzőket kért fel, akik maguk is megtapasztalhatták, milyen „elfeledett gyereknek” lenni, milyen egy diszfunkcionális családban felnőni. Elekes Dóra mellett, Fábián Gábor, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kovács András Péter, Mattik Dora és jómaga osztotta meg fikcionalizált személyes történeteit. Mint mondta, egy ilyen családban felnőni életpálya, a kötettel ki szerette volna hangosítani a diszfunkcionális családokban élő gyermekek nehéz helyzetét. 

Lajtos Nóra debreceni író-költő két tavaly megjelent könyvét is elhozta magával. A gyermekkor tenyerén egy különleges crossover műfajú kötet, versszociográfia és fotóalbum, amely családja, gyermekkorának nádudvari éveit dolgozza fel – mesélte Kulin Borbála kérdései nyomán. A szerző úgy fogalmazott, mostmár kellő távolságba került ahhoz, hogy költői témához válhassanak ezek az emlékek. Nem is tervezte ezt a kötetét, egyszerűen összeállt, a családról szóló versek egyszer csak kiadtak egy kötetet. A Fehér szektor azonban már a közelmúlt árnyainak kötete. A szerző kimerültség miatt rövid időre a pszichiátriára került. S milyen egy író? Természetesen feldolgozta az ottani élményeit. A könyv husszonnégy novellán keresztül nyújt lehetőséget arra, hogy megtaláljuk történeteink darabjait, visszataláljunk önmagunkhoz. 

Ferenczik Adrienne Tudod, hogy szeretlek című kötete a bántalmazó kapcsolat rejtélyeit boncolgatja. Szereplője egy édesanya és kislánya, akik a mindennapos erőszak elől szöknek el otthonról, az ő kálváriájukat dolgozza fel a regény – magyarázta Gyürky Katának. Mint mondta, a kötet témáját az élet, a munkája hozta, egy anyaotthonban forgatott műsort, amikor riportalanya két mondata nagyon megütötte – innen indult az egész. Nem épp ritka jelenség – hívta fel a figyelmét, minden ötödik nőt bántalmazták már kapcsolatai során, így ez is egy olyan téma, amiről mindenképpen többet kell még beszélni – modndta. A kötet vége nyitott, de sugallja azt a megoldást is, hogy Ági milyen úton fog elindulni, hogyan kerül ki a szörnyű mókuskerékből. 

Szombaton a debreceni kötetek kerülnek elő a Könyvhéten, jó idő esetén a Csapó-korzón, esőben pedig ugyancsak a Libri Könyvesboltban. A részletes programot itt találjátok. 

Fotók: Miskolczi János