Hírek

„A KEZDETEKIG NYÚLIK VISSZA EZ A KÖTET”

2023. november 06.

A Glaukóma, a Két akarat, a Rítus és Termékeny félreértés után megjelent Áfra János ötödik, Omlás című kötete, melyet november 6-án mutatott be a szerző a könyv fülszövegét jegyző Vigh Leventével a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban a Debreceni Irodalmi Napok és a Csokonai 250 programsorozat részeként. 

Hat év telt el azóta, hogy önálló kötettel jelentkezett a debreceni szerző, most megjelent művének egyes versei is ilyen messzire, vagy még régebbre, a „kezdetekre” nyúlnak vissza. 

Mint mondta, az Omlás munkacímre is évekkel ezelőtt talált rá, ez jelzi, hogy a központi magja már jóval korábban megszületett munkájának. Voltak olyan versei, amelyek eddig egyik kötete tematikájába sem illettek be, ebben a kötetben viszont nagyon is aktuális üzenettel debütálhattak. Egyfajta gyűjteményes kötetként is értelmezhető alkotása – vallotta meg, noha számos új vers is helyett kapott a műben. 

„Azok a versek, amelyek egykor nem találtak otthonra, most a helyükre illeszkedtek („A romok a fejlődés magvai” – áll a ChatGPT által generált kötet előszavában is) – ez a legizgalmasabb ebben a munkában, a lehetőség a rendteremtésre” – fogalmazott a költő. Mint mondta, egyfajta kettőség szervezi az életét és a költészetét is: a rendre való törekvés és az öntörvényűség – a kötetben pedig mindkettő jelen van.

De olyan szempontból is egy összegző munkáról van szó, hogy a korábbi nyelvi stratégiák itt szintetizálódnak – mutatott rá Vigh Levente. 

Ezúttal nem hajtotta az a törekvés, ami annyira meghatározza a kortárs költészetet, nem a koncepció irányított – árulta el. Komplexebb kötetet szeretett volna, hogy ne a tematikuson szálon induljanak el az olvasók. 

„Ez a kötet annak a lenyomata, hogy hogyan küzdöttem meg az információáradattal” – összegzett. 

A Csokonai 250 és a Debreceni Irodalmi Napok programjait itt találjátok. 

Fotók: Miskolczi János