Hírek

A KÖNYVMOLYOKNAK IS KEDVEZTEK A CAMPUS FESZTIVÁLON

2021. július 27.

A könyvmolyoknak is kedveztek a Campus Fesztiválon

A Művésztér a Nagyerdei Víztorony udvarán várta azokat, akik kreatív elfoglaltságra vágytak. 

A Campus Fesztiválon idén is sok változatos program várta az érdeklődőket. A Víztoronykertben felállított Művésztér Egyesület standjainál például irodalommal, könyvekkel kapcsolatos interaktív programokkal készültek.

A helyi civil szervezet fesztiválos programjai a kis színes zsebkönyvek, poketek köré szerveződtek. A Poket nemcsak egy automata, de egy kezdeményezés is, ami eredetileg a budapesti Sztalker Csoporthoz köthető. A közösség unszolására kezdtek el 2018-ban színes könyvekkel teli automatákat elhelyezni Budapest utcáin. Ez az ötlet futótűzként terjedt el az egész országban, mígnem Debrecent is utolérte, városunkba 2020 augusztusában érkezett meg a könyvautomata.

- Vágd zsebre, vedd elő, maradj offline, irodalom bárhol, bármikor – ezt az üzenetet közvetítik a kis könyvecskék – mondta Szabó Krisztina, a Művésztér Egyesület elnöke, a Debreceni Moly Klub társalapítója, aki fiatal önkéntesekből álló csapatával, a PoketDebrecennel a járványhelyzet miatt először most, a Campus Fesztiválon jelentkeztek kreatív programjaikkal.

Ütemes kopácsolás törte meg a morajlást délutánonként, jelezve, hogy készülnek a kis poketnoteszek.

Amellett, hogy az önkéntesek elhozták mutatóba kedvenc zsebkönyveiket, mini jegyzetfüzeteket is készíthettünk.

Vagdosás, ragasztás, illesztés, válogatás: az egyik legnépszerűbb program a „versfaragás” volt, kollázs technikával készíthettük el saját lírai alkotásunkat. Volt, aki kész koncepcióval a fejében látott neki a munkának, míg mások vérbeli dadaistákként, a véletlenre bízták a dolgot. Az alkotásoknak nyoma is marad, a tervek szerint az önkéntesek megosztják a közösségi oldalaikon, és a későbbiek során könyvjelzőket is készítenek belőlük.

- A fesztiválozók elkaptak egy fonalat – vagy meglehet, az alkohol is közre játszott abban –  hogy frappánsabb versek születtek, mint korábban – mesélte nevetve az egyesület elnöke, aki már indult is, hogy „elhagyjon” néhány könyvet a környéken. Babzsákokon, padokon, nyugágyokon, a fesztivál egész területén rá lehetett akadni egy-egy kiadványra, amit bátran hazavihettek a szemfülesek. Könyvek segítségével kapcsolatot teremteni másokkal – ez a Veszíts el egy könyvet! játék lényege.

Agócs Írisz illusztrátor online karanténprojektje óta két dolgot biztosan megjegyeztünk: 1. nincs tökéletes krumpli, így minden krumpli tökéletes, 2. egy krumplirajzból minden lehet: medve, lajhár, elefánt, kistigris. A kicsiket megcélzó program nemcsak önbizalmat ad a gyengébb kézügyességűeknek, de fejleszti is a rajzkészséget, nem beszélve arról, hogy szórakoztató elfoglaltság, szerették is, s nem csak a gyerekek. A papírszínház viszont nem volt ennyire népszerű – ismerték el a szervezők, de mint mondták, nincs még sok tapasztalatuk arra nézve, hogy mi működhet egy fesztiválon, kísérleteznek, okulnak.  

Utóbbiról beszélgetett a Versműhely öt fiatal költője is, Kósa Eszter, Nagy Anna, Papp Gréta, Ráday Zsófia és Szegedy Eszter a H2O Kultszínpadon a versírás vonatkozásában. Pandémia alatti alkotói válság, publikálási lehetőségek, írótáborok, mentorálás – minden olyan témát érintettek, ami egy kezdő verselőt kifejezetten érdekelhet.

A Víztoronykertben viszont az is jól érezhette magát, akinek semmilyen különösebb terve nem volt, csak könyvek között szeretett volna lazítani, hiszen a Könyvszigetben ezúttal is lecsaphattunk egy-két ínyencségre.

A szervezők elmondták, nagyon jó visszajelzéseket kaptak, ugyan nem volt a koncerteken tapasztalt őrület náluk, úgy látják, az irodalmi programok kezdenek a fesztivál szerves részévé válni, aminek nagyon örülnek. 

Hiszen a Művésztér célja, hogy közelebb hozza az olvasást az emberekhez...