Hírek

A VÁMOSPÉRCSI TÉREY KÖNYVTÁR IS MEGEMLÉKEZETT SZERETETT ÍRÓJÁRÓL

2023. szeptember 14.

Tavaly óta Térey János nevét viseli Vámospércs új könyvtára, amely a felújított művelődési ház emeletén talált otthonra. A város fontos gyermekkori helyszíne volt az írónak, „költészeti, tudományos és családi búvóhelyük is”, 2018-ban pedig a város díszpolgárává is avatták az írót – magyarázta tavaly az intézmény megnyitását követően Harmath Artemisz, Térey özvegye. 

Azóta a könyvtár több rangos eseménynek adott otthont, tavaly például konferenciát szerveztek, irodalmárok gyűltek össze, hogy az alföld poétikájáról tanácskozzanak, Térey emlékének pedig állandó kiállítással adóznak. 

„Kutatjuk, hogy melyek a történetünkben a fontos momentumok, kik azok a fontos személyiségek, akikre jó büszkének lenni. Így került be a látókörünkbe Térey János is – ezt már Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere fogalmazta meg szeptember 14-én a Térey Könyvtárban, az intézmény és Vámospércs városa, ugyanis idén is csatlakozott a Térey Könyvünnephez. A polgármester asszony az íróhoz kötődő személyes élményeit elevenítette fel, majd egy olyan fontos bejelentést tett, ami még szorosabbá fűzheti Debrecen és Vámospércs kulturális kapcsolatát: a Térey Könytár is csatlakozik a Könyv barátja hálózathoz. 

Mint mondta, ugyanaz a céljuk, mint a debrecenieknek: az olvasás megszerettetése - ennek a kulturális koncepciójukban is központi szerepe van. 

A polgármester Puskás Istvántól, Debrecen kultúráért felelős alpolgármesterétől vette át a tagságot igazoló matricát. Az alpolgármester úgy fogalmazott, nagy örömmel fogadták a csatlakozási kérelmet, hiszen Térey János öröksége is az olvasás népszerűsítésére predesztinálja a várost. 

Az alpolgármester a délutáni debreceni Térey Könyvünnepre is meginvitálta a vámospércsieket. Mint mondta, az idei, 4. Könyvünnep azért is különleges, mert délután adják át az író egykori kedvenc kiskönyvtárában létrehozott Térey Könyvsarkot, mely az író hagyatékának ad otthont. 

„Egy nagyon izgalmas, intim térről van szó, ahol Térey János világába léphet a látogató, s amely egy egész élet lenyomatát adja. Számos olyan tárgy, emlék, kuriózum otthonra talált a Könyvsarokban, ami nem csak Jánosról, hanem Debrecenről, egy eltűnőben lévő korszakról is mesél” – hangsúlyozta Puskás István. 

Az eseményen Harmath Artemisz is tiszteletét tette, az író, költő özvegyével, irodalomtörténésszel, az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum vezetőjével Korpa Tamás költő beszélgetett a jelenlévő iskolásokat is érintő témákról: olvasmányélményeiről, a szövegolvasás fortélyairól és az az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum tevékenységéről és természetesen a Térey Könysarokról. 

„Nagyon sok ember munkájának köszönhető, hogy Térey János hagyatéka a nagyközönség elé kerülhet. Olyan volt a hagyaték sorsának egyengetése, mint egy ugrás az ismeretlenbe, de van egy belső vezérlésem, tudtam, hogy ez a feladatom, ezt kell tennem. Azért imádkoztam, hogy a megfelelő helyre, kezekbe kerüljön a hagyaték, éppen amiatt, hogy folytatódhasson a párbeszéd. Tudniillik János egy beszédes ember volt, mindig odafigyelt arra, akivel éppen találkozott, őszinte kíváncsiság és érdeklődés volt benne. Az, hogy Debresen segít élővé, mozgóvá és befogadhatóvá tenni az örökségét, az egy nagyon fontos gesztus” – hangsúlyozta Harmath Artemisz, aki nem érkezett üres kézzel Vámospércsre, három igazi kincset ajándékozott a könyvtárnak a Térey-hagyatékból. Elsősorban a könyvtárba járó gyerekeket szerette volna meglepni: így került elő Térey játék kisbusza, indiánokról szóló beszámoló füzetkéje és néhány diakép. 

A Térey Könyvünnep debreceni programját itt találjátok: https://debrecenliterature.hu/esemenyek/iv-terey-konyvunnep

Szerző: Szilágyi Szilvia
Fotók: Miskolczi János