Hírek

AMIRŐL ÁLMODNI MERTÜNK: MEGNYÍLT REFIK ANADOL DEBRECENI KIÁLLÍTÁSA

2024. augusztus 03.

Refik Anadol művészete az alkotás, a tudomány és a technológia hármasának metszéspontjában helyezkedik el. A háromdimenziós adatszobrai és festményei, audiovizuális előadásai és installációi változatos virtuális és fizikai formákat öltenek. Teljes világok kelnek életre, lenyűgöző formák születnek nagy mennyiségű adatból, és ami egykor láthatatlan volt a szem számára, az láthatóvá válik egy új narratívában.

A MODEM-be Rumi Dreams című alkotását hozta el, amely 2024. augusztus 3-án nyílt meg és szeptember 29-ig látható a cívisváros modern és kortárs művészeti centrumában. 

Az, hogy Refik Anadol világhírű művének ezúttal Debrecen ad otthont azért is jelentős mérföldkő, mert a generatív művészet nem előzmények nélküli városunkban - mutatott rá köszöntő beszédében, Puskás István kultúráért felelős alpolgármester.

A luminokinetika, a fénnyel való művészi munka nagy múltra tekint vissza. Tilles Béla 1975-ben Debrecenben állította fel az ország első köztéri luminokinetikus szobrát. Ezt az örökséget gondozva, a város az évek során egyre több fényművészeti és digitális munkának biztosított lehetőséget. 

Az pedig, hogy Refik Anadolnak éppen a költészetet az adatvizualizáció eszközével feldolgozó alkotása érkezett Debrecenbe, egy olyan városba, amelynek kulturális identitásának kulcsa, alappillére az irodalom, külön figyelemre méltó. 

“This place is a dream. Only a sleeper considers it real. Then death comes like dawn, and you wake up laughing at what you thought was your grief.”  

A Las Vegast és New Yorkot is megjáró Rumi Dreams című alkotást Refik Anadol és csapata a 13. századi szúfi misztikus, filozófus és költő, Mevlana Jallaludin Rumi halálának 750. évfordulójára készítette el. A Rumi Dreams egy mesterséges intelligencia alapú munka, amely fényt és mozgást használva kelti éltre Rumi 19 nyelvre fordított gigantikus művét, a Mesnevit, emellett egy hatalmas archívum adatállományát, melynek része több mint 180 ezer kép, ősi szövegek, dokumentumok, kéziratok, szúfi zene és előadások felvételei. 

A gépi visszatükrözéssel a mesterséges intelligencia által életre keltett archívumokat látványos élménnyé alakította. a Rumi Dreams a fény, a mozgás átmenetét mutatja be, arra hív mindenkit, hogy a szúfi misztikus szavaival élve, mindenki megtalálja a világot megvilágító fényt, vagy hogy együtt meditáljunk azon, vajon miről álmodik a mesterséges intelligencia?

Fotók: Miskolczi János