Hírek

ÁTADTÁK AZ ALFÖLD-DÍJAKAT

2021. november 09.

Szirák Péter, az Alföld folyóirat főszerkesztője a díjátadón elmondta: az Alföld szerkesztősége már a '60-as évektől ítélt oda kiváló szerzőinek nívódíjakat. Ez a gesztus a Debreceni Irodalmi Napok megnyitójához kötődött. 1978 és 2020 között 43 alkalommal 123 szerzőnek 130 Alföld-díjat osztottak ki.

A kitüntettek között olyan nagy nevek szerepeltek, mint Csoóri Sándor, Esterházy Péter, Kányádi Sándor, Kulcsár Szabó Ernő, Hankiss Elemér, Tar Sándor, Nádas Péter, Borbély Szilárd, Kovács András Ferenc, Oravecz Imre, Sütő András, Szilágyi István, Takács Zsuzsa, Tandori Dezső, Térey János vagy Tóth Krisztina.

A díjakat idén is, az immár 50 éve alapított Debreceni Irodalmi Napok keretében, az Alföld-díjasok estjén adták át november 9-én a Nagyerdei Víztoronyban, laudációk kíséretében.

2021-ben: Balajthy Ágnes a 20-21. századi utazási irodalom szisztematikus értelmezéséért, valamint az olvasókat orientáló szakszerű, élvezetes kritikáiért,

Gál Ferenc különös atmoszférájú versvilágának megteremtéséért, valamint a lap olvasóit gazdagító költeményeiért;

valamint Visky András a dialógust kitüntető, a költői és drámai megszólalásmódot ötvöző írásművészetéért, valamint a folyóiratban publikált verseiért, versesregény-részletéért és drámájáért részesült Alföld-díjban.

Mivel a koronavírus-járvány miatt a tavalyi személyes díjátadóra nem kerülhetett sor, ebben az évben vette át díját Balogh Gergő, Gerevich András és Nádasdy Ádám is.