Hírek

CILI ÉS DÓDI A MAGDAFESZTEN

2022. október 05.

"Bár a Für Elise a gyermek- és ifjúkori megpróbáltatások története, csakúgy, mint a többi Szabó Magda regény, tele van életszeretettel, életörömmel és játékossággal" − mondta Ráckevei Anna az írónő utolsó regényéből készült színdarab egyik olvasópróbáján a Csokonai Irodalmi Laborban.

A színésznő, aki a Csokonai Fórum átadásakor debütáló darabjával mutatkozott be rendezőként, akkor arról beszélt, milyen komoly feladat előtt álltak Adorján Beáta dramaturggal, hogy az epikus műben megtalálják a drámai fókuszt, hogy a Für Elise-ből megszülethessen a színpadi produkció - közölte a Csokonai Színház.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Titkok és tükrök című kerekasztal-beszélgetésen pedig már azt hangsúlyozta, hogy az írónő rakoncátlanságát, elevenségét is meg akarta mutatni ebben az előadásban. „Többnyire sötét színűek Szabó Magda darabjai, miközben az írónőnek hatalmas humorérzéke van, ami jól megmutatkozik műveiben” – mesélte. 

A "legkreatívabb Trianon-regény" színházi adaptációja természetesen október 5-én, a Magdafeszten ismét terítékre került. A fiatal Szabó Magdát Hajdu Imelda, az idősebbet Varga Klári keltette életre, Cili szerepében Mészáros Ibolyát, Magda édesanyjáéban Majzik Editet, édesapjáéban Bakota Árpádot láthatta a közönség. Textort pedig Pálóczi Bence játszotta.

Aki lemaradt volna az előadásról, az a Magdafeszten ugyan már nem, de október 28-án 18 órától még megtekintheti a Csokonai Fórumban. 

A Magdafeszt részletes programjai pedig itt érhetők el. Az irodalomrajongóknak érdemes résen lenniük, hiszen a hét folyamán további irodalomhoz kapcsolódó programokkal is meglep minket a színházi fesztivál. Október 7-én, 17 órától A Nők a piacon című kerekasztal-beszélgetésen Fiala Borcsa, Bendl Vera, Havas Juli szerzők a könyvpiacon való érvényesülés lehetőségeiről mesélnek. Október 8-án 18 óra 30-kor pedig Visky András hozza el legújabb, Kitelepítés című művét a Csokonai Fórumba.