Hírek

DEBRECENBE ÉRKEZETT AZ ÚJVÁRAD SZERKESZTŐSÉGE

2021. október 22.

Tavaly decemberben a Bihar Megyei Tanács takarékosságra hivatkozva úgy döntött, megszünteti a Várad kulturális folyóirat intézményi önállóságát, a lapot pedig beolvasztja a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtárba. A Várad folyóirat volt szerkesztőségének többsége nem akarta folytatni ilyen körülmények között a munkát, ezért új lapot alapítottak Újvárad néven a Holnap Kulturális Egyesület kiadásában.

Az Újvárad legelső lapszáma nagyon gyorsan, bő két hónappal a folyóirat intézményi önállóságának megszüntetése után, márciusban jelent meg, ezzel egy időben pedig egy portált is létrehoztak (ujvarad.ro), amely egyrészt a print lap teljes tartalmából ad ízelítőt, másrészt egy gyorsabb reagálású, saját tartalmakat is közlő, önálló online felületként is funkcionál.Megalakulásuk óta először látogatott az Újvárad szerkesztősége Debrecenbe. Szerda délután Kemenes Henriette, a folyóirat vezető szerkesztője, Szűcs László főszerkesztő és Ozsváth Zsuzsa webszerkesztő mesélt a lap megalakulásának okairól, az új lapszámok struktúrájáról, a szerkesztőség tagjairól, az Újvárad online felületéről, a terjesztés nehézségeiről, Debrecen városával, az Alföld folyóirattal tavasszal aláírt együttműködési szándéknyilatkozat tartalmáról, a piacra lépés izgalmairól, jövőbeli tervekről és bemutatták legújabb, szeptemberi lapszámukat is a közönségnek.

Úgy fogalmaztak, a debreceni Alföld folyóirattal egy konstruktív együttműködésre törekednek – ennek részleteiről a bemutató után egyeztettek a felek. Annyit azért elárultak: közös podcastekről, szerkesztőség-, és képzőművészcseréről is szó lehet a közeljövőben.