Hírek

"DEBRECENBEN BŐVEN VAN GYŰJTENI- ÉS MESÉLNIVALÓ"

2022. szeptember 16.

Harangi Attila és Löki Viktor Debreceni cívisházak és lakóik nyomában című kötetét szeptember 16-án délután 3 órától mutatták be a Déri Múzeum Dísztermében teltház előtt. 

A fokozott érdeklődés nem csoda, többen történelmi jelentőségű momentumról beszéltek a kötet megjelenése kapcsán. A város kulturális alpolgármestere egy valódi debreceni történetéként értékelte a kötet megszületését, amelyben a közösség ereje megmutatta magát, míg a kötetet méltató Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese a városlakók érintettségét hangsúlyozta: "Ez a kötet egyszerre társadalomtörténet és a debreceni mindennapi emberek története." - mondta. 

Harangi Attila építész már több éve kutatja szülővárosának építészeti örökségét, a cívis lakóházakat. 2019-ben a diplomatervében egy konkrét ház és környezetének az újragondolására készített tervet, azóta pedig több ház tipológiájának elkészítése által teljesedett ki a kutatása. 2019 novemberében a kutatása bemutatására létrehozta a www.debrecenhazai.hu honlapot, a hozzá kapcsolódó közösségi oldalakon máig naponta oszt meg tartalmakat a témában.

Attila munkájához 2019-ben csatlakozott fotósként Löki Viktor biológus. Az elmúlt három évben azt tűzték ki célul, hogy a levéltári és építészeti kutatásokat a házak belső felmérésével, belső tereik alapos fényképes dokumentálásával, valamint a lakókkal, bérlőkkel és egyes cívisházak esetében üzletvezetőkkel készített interjúkkal és visszaemlékezésekkel egészítsék ki. Így állt össze az a kötet is, amit már kezünkben tarthatunk. 

A könyv kiadását a Déri Múzeum és a Méliusz Juhász Péter egy-egy elnyert pályázata finanszírozta, ennek köszönhetően a könyvbemutatóra érkezők ingyen magukkal vihettek egy-egy példányt.

A szerzők elárulták, szeretnék folytatni a projektet, s azt sem bánnák, ha többen csatlakoznának még hozzájuk, hiszen Debrecenben még bőven van gyűjteni- és mesélnivaló. 

Aki szeretné beszerezni a könyvet, keresse a Bem téren, a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban!