Hírek

EMLÉKTÁBLÁT KAPOTT TAR SÁNDOR

2022. Április 05.

Azok helyett beszélt, akik ezt nem tudták megtenni – írta róla Esterházy Péter. A kitaszítottak, a periféria krónikása volt, brutális, nyers prózavilága elementáris erővel hat, pedig nem írt semmi másról, csak a kemény valóságról. 

A 20. század jeles szerzőjére, Debrecen „könyörtelen” prózaírójára emlékezünk több mint egy hétig „... az én országomban” című programsorozattal, amely április 5-én, az író születésnapján kezdődött.

Kedd délután emléktáblát avattak a szerző tiszteletére egykori munkahelyén, a műveiben is sokat emlegetett Medicor Művek udvarán. 

(Fotók: Miskolczi János)

„Abba a világba születtem, amelyről írok, azok közé az emberek közé, akik benépesítik a történeteimet, általuk létezem, ők is általam vannak az én országomban.” – olvasható az emléktáblán. 

Régi adósságát törleszti a város az emléktábla kihelyezésével – mutatott rá Puskás István kultúráért felelős alpolgármester, aki a szerző Debrecenhez fűződő konfliktusos viszonyáról és Tar Debrecen kulturális életében betöltött szerepéről is megemlékezett, miközben az egyetemi teátrum színjátszói egy rögtönzött performansszal, Tar-idézetek bekiabálásával próbáltak „kibillenteni”. 

A Tar Sándor-napok tovább folytatódik: április 6-án kiállítás nyílik az író fotóanyagából a DESz24 udvarán, április 8-án Tar-adaptációk közül válogathatunk az Apolló moziban, 12-én felolvasó színházi esten vehetünk részt a Déri Múzeumban, 13-án és 14-én pedig egy tudományos konferencián, melynek fő témája Tar írásművészete.