Hírek

FEBRUÁRBAN JELENIK MEG BORBÉLY SZILÁRD POSZTUMUSZ VERSESKÖTETE

2021. november 01.

November elsején ünnepelné Borbély Szilárd 58. születésnapját. A 2014 februárjában elhunyt szerző életművét 2021 februárja óta gondozza a Jelenkor Kiadó. A sorozat első köteteként a Nincstelenek (2013) című regény jelent meg, majd júniusban a Borbély Szilárd hagyatékából származó szöveg, a Kafka fia, amely egy befejezetlenül maradt regény. Jövőre pedig egy verseskötettel bővül majd a szerzői életműsorozat – közölte a Jelenkor Kiadó közösségi oldalán.

A Nincsteleneken, vagyis sokáig a Már elment a Mesijás? című szövegen dolgoztam édesapám halála, 2006 óta, hol csak fejben, hol gépen és papíron is. A Nincstelenek címet Németh Gábornak köszönhetem, hálás vagyok érte. Egyébként mindig versszövegen töröm a fejem és versnyelveken. 2009 óta hosszúverseken dolgozom leginkább, Bukolikatájban (Idÿllek) munkacímmel” – idézte a Jelenkor Borbély Szilárd a Bárka folyóiratnak adott 2013-as interjúját.

Bukolikatájban (Idÿllek) – ezzel a címmel jelenik meg tehát a posztumuszkötet februárban. Borbély Szilárd 2013-ban állította össze az anyagot a 2010 után keletkezett verseiből, melyek a Nincstelenek című regényben megteremtett világot az antik mítoszok alakjaival benépesítve jelenítik meg.

Emberi és isteni sorsok szenvedéstörténetei olvasódnak egymásra ezekben a megrendítő és provokatív idillekben. A Bukolikatájban egy jelentős költői életmű súlyos záróköve.

A Borbély Szilárd-életműsorozat borító- és könyvtervét Tillai Tamás tervezte Rozsda Endre festményeinek felhasználásával, a Bukolikatájban borítóján festőművész Tekintet című alkotása látható. Borbély Szilárd portréját Burger Barna készítette.