Hírek

„GYERMEKKORI EMLÉKEINEK SZÖVEVÉNYÉBŐL” ÍRTA MEG A TÓPARTI GYILKOSSÁGOT AMBRUS ZOLTÁN

2023. február 21.

Az 1861. február 22-én Debrecenben, a vasúti indóház szolgálati lakásában született és 24-én, a katolikus plébánián megkeresztelt Ambrus csaknem négy éves koráig, apjának Biharkeresztesre való áthelyezéséig, majd, ott iskola nem lévén, 8–10 éves kora között, egy tanévig volt a város lakója - írja Szabó Anna Viola főmúzeológus, fotótörténész a Déri Múzeum MÚZEUMI BLOG-ján. 

A debreceni iskolaév idején (s a nyári vakációk alatt később is) anyai nagyanyjánál, Speth Ferencné Kovacsóczy Johannánál lakott a Csapó utca 315. számú házban (a Vegyipari Technikum helyén), iskolába pedig a Varga utcai római katolikus elemi népiskolába járhatott (amely ma a püspökség épülete). >Gyermekkori emlékeinek szövevényéből< írta meg 1914-ben A tóparti gyilkosság című, a debrecenieknek különösen kedves kisregényét, amelynek nemcsak azonosítható helyszínei, de azonosítható alakjai is vannak.

A főmúzeológus a kisregény főszereplője, Lóránt Agenor igaz történetét meséli el bejegyzésében, néhány fotótári képpel megtámogatva. A regénybeli ifjabb Lorencz Antal, alias Lóránt Agenorról itt olvashatnak bővebben.