Hírek

HIVATALOSAN IS MEGNYITOTTA KAPUIT A 94. DEBRECENI ÜNNEPI KÖNYVHÉT!

2023. június 08.

Hordozós zenebölcsi, jógakaland és a kerek évfordulós Petőfi nevével fémjelzett gyerekfoglalkozások várták a kicsiket csütörtökön reggeltől kora délutánig a Debreceni Ünnepi Könyvhéten, miközben a Csapó utcán korzózók a 15 stand kínálta könyvrengetegben bóklásztak. 

Délután öt órakor aztán a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Debrecen Helyőrségi Zenekara adta meg a kezdő hangot, ekkor érkeztünk el az ünnepi megnyitó pillanatához. 

Az idei Debreceni Ünnepi Könyvhét díszvendége Terék Anna költő, drámaíró, aki Puskás István kulturális alpolgármesterrel együtt nyitotta meg az eseménysorozatot.  

Az alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy a 94. Könyvhét annyiban biztosan eltér az előzőektől, hogy idén kivételesen nagy hangsúlyt kapnak a lokális identitás kérdésével foglalkozó debreceni szerzők művei, amelyek lehetőséget adnak a debreceniség fogalmának megértéséhez és a város kulturális szövetének boncolgatásához.

Felhívta a figyelmet, a könyvözön, az irodalmi programok sora a Könyvhéttel nem ér véget, hiszen alig pakoljuk össze a könyves standokat, már kezdődik is a háromnapos Irodalom Éjszakája. 

Terék Anna az olvasás fontosságát hangsúlyozta beszédében. Mint mondta, egy új világ van születőben, egy értékválságban szenvedő világ, ahol hiányoznak a szavak, a mesék, márpedig ennek hiányában egy olyan társadalom nő fel, amely nem tudja kifejezni, megfogalmazni fájdalmait, vágyait, félelmeit. Az önmagukra és másokra kíváncsi olvasó emberek azonban fel tudják emelni azokat, akiknek nincsenek szavaik – ezzel a bíztatással engedett utunkra.   

Az idei Könyvhét kabalaállata egy helyes kis mósómedve lett – ezt rögtön a megnyitó után tudtuk meg, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár rajzpályázatának eredményhirdetésén. Az állat gazdija Kasó Alexandra, a Hajdú-Bihar Megyei Általános Iskola, Gimnázium látássérült intézményegységének 4. osztályos diákja. Rajzával többször is találkozhatunk majd a könyvözönben.  

Ahogyan az már hagyománnyá vált, a Könyvhét vendégét a megnyitó után egy beszélgetésre invitálták. A Csapó utcát magunk mögött hagyva a MODEM-be tértünk be. Szirák Péter, a Debreceni Ünnepi Könyvhét kurátora kérdezte Terék Annát, aki tavaly még olvasmányélményeiről mesélt nekünk a Medgyessy Múzeum udvarán. 

Vajdaságból elszármazott és pszichológusként dolgozik – ezen a két mezsgyén indultunk el, s tudtuk meg, mit adhat Budapest, az "arctalan robotváros" egy otthonát nehezen találó, magát gyökértelennek látó szerzőnek, hogyan lehet bátorságot meríteni abból, amit a többségi lét adhat egy kisebbséginek, hogyan egyeztethető össze az orvosi titoktartás és az írás, és a gyászból milyen energiákat lehet meríteni. A következő időszakban komoly témába vágja a fejszéjét - árulta el. A háborús traumák természetét kutatja majd készülő kötetéhez. 

Aki lemaradt volna a nyitó napról, ne bánkódjon, vasárnapig még rengeteg program közül szemezgethet. Ne feledjétek: 15 stand, több mint 40 program vár mindenkit a Csapó utcán! 

Fotók: Miskolczi János