Hírek

ISMÉT A KÖNYVEKÉ A DEBRECENI CSAPÓ-KORZÓ

2022. július 07.

Aki június 8-án a Csapó utcán sétált már kapott egy kis ízelítőt az Ünnepi Könyvhét hangulatából, a nulladik napon elfoglalták helyüket a könyves pavilonok, és ismét finom papírillatba burkolózott a Könyvutca.
Többszáz a nyomdákból ropogósan kikerült olvasmány várja a látogatókat idén is, s persze a régi könyvek sem hiányoznak, hiszen, ahogyan azt megszokhattuk, az antikváriumok kínáltából is szemezgethetünk, kortársakra és klasszikusokra egyaránt lecsaphatunk.
Már a nulladik napon sokan ismerkedtek a felhozatallal, vetették bele magukat a könyves forgatagba.


Programokból sem voltunk és leszünk híján. Van annak egy szimbolikus jelzése, hogy a nulladik nap első két könyves foglalkozása egyből a gyerekeket szólította meg. A 93. Ünnepi Könyvhéten ugyanis még többet kedveznek majd a kicsiknek – ígérték a szervezők, az olvasást ugyanis nem lehet elég korán kezdeni. Az Olvasóligetben koradélután interaktív játék várta a legkisebb molyokat, ahol Nemes Nagy Ágnes verseivel ismerkedhettek, ezt követően pedig a gyerekkori félelmekről szóló borzongató kis lapozgatót mutattak be a Holden Rose-rajongóknak. S már összefuthattunk a Debreceni Ünnepi Könyvhét idei kabalaállatával, a hétéves Danók Lili kis macskalányával is, amelyet akár könyvjelző formájában is beszerezhetünk.

​A felnőttek nulladik napját a Szépíró olvas című irodalmi beszélgetéssorozat zárta. A nyíregyházi születésű, drámákat, novellákat és regényeket is jegyző Kalapos Éva Veronikát Bódi Katalin egyetemi tanár kérdezte olvasási szokásairól.

Aki a Debreceni Irodalom Háza udvarán folytatta a könyves kalandot, nemcsak azt tudhatta meg, mit olvas az, aki ír, de arra is választ kaphatott, hogyan lehet meghatározó olvasmányélményeink narratív megoldásait magunkévá téve átörökíteni saját műveinkbe.
Legelső regényeit gyerekként kockásfüzeteibe körmölte – árulta el a szerző, első legmeghatározóbb könyvélményeként pedig Viviane Villamont Kisdarázs című regényét nevezte meg, de arról is sokat beszélt, hogyan inspirálják a leghátborzongatóbb mesék, amelyeket előszeretettel épít be „háttérszövegekként” köteteibe.  

 

Az Ünnepi Könyvhét ugyan már lényegében elstartolt, hivatalosan június 9-én nyitja meg a Könyvhét díszvendége, a városhoz több szállal is kötődő Buda Ferenc író, költő.