Hírek

KINCSEK NEGÉDES CSŰRE: FOLYTATÓDOTT A KULTURÁLIS KAVALKÁD A CÍVISVÁROSBAN

2023. november 16.

November 16-án szinte minden órára jutott egy-egy izgalmas Csokonai-program a cívisvárosban.

A napot a Debrecenben vendégeskedő Színház- és Filmművészeti Egyetem „A kincsek negédes csűre” című konferenciája nyitotta. A Csokonai Fórumban tartott multidiszciplináris tanácskozás lehetőséget adott arra, hogy a polihisztor Csokonait a lehető legtöbb tudományterület lencséjén keresztül megismerhessük az ünnep során. 

Az iskolákban is költőnk került terítékre. A költő nevét viselő gimnáziumban ugyanis irodalmi-történelmi vetélkedőn vettek részt a diákok. 

A közelmúltban több izgalmas színháztudományi munka magyar fordítása is napvilágot látott a Színház- és Filmművészeti Egyetem kiadásában. Délután kerekasztal-beszélgetés során nyerhettünk betekintést Tadashi Suzuki A testben élő kultúra, Theodórosz Terzopulosz Dionüszosz visszatérése és az Eugonio Barba és Nicola Savarese által jegyzett A színház öt kontinense című művekbe. 

Puskás István alpolgármester úgy fogalmazott, fontos eredmény, hogy a felsorolt kötetek magyarul is megjelenhettek, hiszen nagy lemaradásban van a színháztudományos diskurzus. 

“Ha olvassuk ezt a három kiváló munkát, visszaléphetünk a színház fénykorába, megtalálhatjuk a színházban az embert. Sokáig a posztmodern uralta a színházi diskurzust is, ami írtotta a mítoszt, annak szellemében, hogy mindent szabad, pedig ha valahová vissza kell találni, az a rítusok, mítoszok világa” - tette hozzá Szabó K. István. 

A könyvbemutatókkal közel egyidőben egy kiállításmegnyitóval egybekötött előadás is várt minket. A Per Pillanat Playback Társulat Bölcselkedés vagy tréfálkozás” című interaktív darabját láthattuk, melyet Csala Dorottya „Emlékszel a szerdára?” című fotókiállítása koronázott meg. 

Nem csak Csokonai-ihlette sütik készültek el a költő 250. születésnapjára, de egy parfüm is. 

Pekár Éva Hanna SZFE-s hallgató elképzelése nyomán Bálint Csaba elkészítette a költő A Reményhez című versének illatos, palackba zárható változatát. A hallgató reklámfilmet forgatott a parfümhöz, melyet a Csokonai Fórumban vetítettek le az érdeklődőknek. A bemutató után következett a SZFE-s hallgatók Tempefői című előadása, amelyet a költő kétszáz év múltán is aktuális művének átdolgozása alapján Csáki Benedek állított színpadra prózai színészhallgatók közreműködésével. 

Ez a nap is pontosan ott zárult, ahol a tegnapi, a Bajcsy-Zsilinszky utcán. A Pincelíra törzshelyén, az Egri borozóban idézte meg a költő szellemét. 

Fotók: Miskolczi János