Hírek

KLASSZIKUS-E A KLASSZIKUS?

2023. november 07.

Egy sor nagy klasszikusnak az évfordulóját ünnepelhetjük idén: Petőfi 200., Madách 200., a Himnusz 200., Borbély Szilárd 60. és Csokonai 250. születésnapjának évfordulóját.

Az ősz Debrecenben elsősorban Csokonai 250. születésnapja körül forog. A város számos intézménye, szereplője vett részt egy gazdag programsorozat összeállításában, amely a Csokonai 250: Kedv! Remények! Lillák! elnevezést kapta. 

Puskás István, Debrecen város alpolgármestere emlékeztetett, ennek keretében csütörtökön és pénteken (november 8-án és 9-én) a Debreceni Egyetem és a Református Kollégium közös szervezésében egy Csokonai-konferenciára fog sor kerülni, a Csokonai Színház is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket, 17-én a Dorottyát viszik színpadra, ezen túl könyvbemutatókkal is készülnek az intézmények, a város több pontján pedig Csokonai ihletésű gasztronómiai ínyencségeket is kóstolhatunk.  

Hozzátette, ehhez a programkínálathoz remek indítás az Alföld-díjasok estje, idén a Csokonai 250 programsorozat részeként megvalósuló Debreceni Irodalmi Napok témájául ugyanis a klasszikust választották. 

“Az elmúlt évben a lektűrről volt szó, úgy is mint a kortárs magyar irodalom lektürizálódásáról, és ennek valamilyen módon az ellenpontjának szántuk azt, hogy most a klasszikusokról fogunk beszélni, olyan műalkotásokról, amelyek talán legyőzik az időt és közvetlenül szólnak a jelenhez” - magyarázta Szirák Péter irodalomtörténész, az Alföld folyóirat főszerkesztője. 

Az Alföld-díjasok estje november 7-én 17 órakor két előadással nyitott. Nádasdy Ádám a klasszikus szó értelmezési lehetőségeitől indítva (klasszikus-e a klasszikus?) beszélt arról, vajon mit őrzünk a klasszikus irodalomból: tartalmat vagy formát, mi teszi a klasszikust klasszikussá? Kulcsár-Szabó Zoltán elméleti fókuszú előadásában Hans-Georg Gadamer klasszikus és eminens szöveg fogalmait tekintette át. 

Az előadások után kerekasztal-beszélgetésen vitatta meg az elhangzottakat Kulcsár-Szabó Zoltán, Márton László és Nádasdy Ádám, Szirák Péter moderálásával. 

Az Alföld-díj átadójára este 19 órakor került sor. Idén a rangos kitüntetést Bednanics Gábor irodalomtörténésznek, Bodrogi Ferenc Máté irodalomtörténésznek és Győrffy Ákos költőnek ítélték oda. Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak!

Fotók: Miskolczi János